Ce legume se seamănă în sol deschis în luna martie?

0
25388
sursa: Imagine generată de IA

Fiecare legumă are nevoi specifice în ceea ce privește temperatura și intervalul de lumină solară pentru a germina și a crește. Semănarea la momentul potrivit permite plantelor să se dezvolte în condiții optime, ceea ce duce la o creștere mai sănătoasă și la o producție mai mare.

Ridiche
Pentru a pregăti semințele de ridiche înainte de însămânțare, cernem cele mai mari semințe printr-o sită cu ochiuri de 2 mm și le înmuiem în apă timp de 3-4 zile, schimbând apa de mai multe ori pe zi. După înmuiere, semințele sunt lăsate să se usuce. Semințele mai închise la culoare pot fi amestecate cu pudră de cretă pentru a observa locurile unde au fost semănate. Pentru a distribui uniform semințele în brazdă, putem tăia hârtie igienică în fâșii longitudinale și aplica puncte de pastă de făină la o distanță de 5 cm una de alta. În fiecare punct de pastă se plasează câte o sămânță. După uscarea pastei, hârtia poate fi rulată cu grijă. Se fac brazde în sol la o distanță de 15 cm una de cealaltă. Adâncimea brazdei pe sol nisipos-argilos trebuie să fie de 2-2,5 cm, iar pe soluri mai grele – 1,5-2 cm. O bandă de hârtie cu semințe lipite este așezată de-a lungul brazdei, iar brazda este umplută cu pământ și solul este compactat. Pentru protecție împotriva buruienilor și înghețului, culturile de ridiche pot fi acoperite cu o peliculă, care poate fi îndepărtată imediat ce apar lăstarii.

Morcov
Morcovul se seamănă când solul se încălzește la 5-8 ºC. Paturile pentru morcovi sunt pregătite toamna. Nu se recomandă adăugarea gunoiului de grajd proaspăt sau putrezit în sol pentru morcovi. În primăvară, solul este afânat, adăugându-i cenușă, și se fac brazde adânci de 5-6 cm la o distanță de 18-20 cm una de alta. Semințele de morcov sunt înmuiate într-o soluție de microelemente la temperatura camerei înainte de însămânțare, apoi sunt așezate în sertarul de legume al frigiderului timp de o săptămână, după care sunt îndepărtate și uscate înainte de însămânțare. Semănarea semințelor de morcov se poate face pe o bandă sau se pot folosi semințe granulate disponibile comercial. Se așază semințele de morcov la o distanță de 5 cm una de cealaltă, iar dacă au fost păstrate mult timp, se pot semăna mai dense, la trei centimetri una de cealaltă. Brazdele sunt umplute cu pământ, compactat și udat bine. Apoi, patul este acoperit cu humus. Pentru a proteja patul înainte de germinare, se poate folosi folie de plastic sau material de acoperire.

Sfeclă
Este recomandat să semănăm sfecla spre sfârșitul lunii martie, când temperatura solului la o adâncime de 10 cm atinge 8-10 ºC. Patul pentru sfeclă trebuie pregătit toamna, iar îngrășămintele organice trebuie să fie integrate în sol. Dacă solul este prea acid, se pot adăuga dezoxidanți precum făină de var sau dolomit. Înainte de însămânțare, semințele de sfeclă sunt înmuiate timp de o zi în apă caldă și apoi uscate. Pentru accelerarea procesului de încolțire, se poate folosi un procesor de acvariu pentru a oxigena semințele de sfeclă. Brazdele pentru sfeclă se fac la o distanță de 18-20 cm una de alta, iar adâncimea de semănat este de 2-3 cm. Distanța dintre semințe trebuie să fie de 5-8 cm. După semănare, brazdele sunt acoperite cu pământ, călcate bine, udate și apoi zona este acoperită cu o peliculă. Semințele de sfeclă încep să germineze în ziua 4-5, iar când apar primele lăstari, pelicula poate fi îndepărtată. Plantele de sfeclă groasă se subțiază după ploaie sau udare.

Mazăre
Patul pentru mazăre este pregătit toamna prin săparea solului la adâncimea unei cazmale și adăugarea de compost sau humus. În primăvară, patul este afânat înainte de semănare, iar cenusa de lemn poate fi distribuită pe suprafață. Semințele de mazăre sunt înmuiate în apă timp de 12-18 ore înainte de semănare și apoi, pentru stimularea creșterii, pot fi încălzite într-o soluție fierbinte de microîngrășăminte sau lăsate în soluție Epin (stimulator de creştere) timp de 2-3 ore. Mazărea germinează la temperaturi de 4-7 ºC și poate rezista la înghețuri de până la -6 ºC. Mazărea este semănată la intervale de 10 zile, iar distanța dintre rânduri trebuie să fie de 15-20 cm, iar între semințe pe rând – 5-6 cm. După semănare, brazdele sunt umplute cu pământ, compactate și udate bine. Pentru a proteja semințele de păsări, zona poate fi acoperită cu material nețesut până când apar primele lăstari, care apar de obicei în 7-10 zile.


Articolul precedentZece curiozități despre satul de baștină al Irinei Rimes
Articolul următorCum scapi definitiv de mirosul de țigară din apartament. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.