Hamsia este un tip de pește sărat, foarte popular în multe zone ale Europei de sud-est. Este des consumată ca mâncare propriu-zisă sau încorporată în alte preparate culinare. De obicei sărată și uscată, alteori conservată în ulei. Nu de puține ori însă, românii comandă hamsii și primesc altceva în schimb.
Ai remarcat vreodată că porția de hamsii prăjite pe care o comanzi este puțin ciudată? Nu o dată se întâmplă ca turiștii să primească, în loc de hamsii, șprot. Recent, un reporter de la Observator, program difuzat de Antena 1, a mers la un local și a filmat o discuție cu o vânzătoare de hamsii.
Care sunt diferențele între hamsii și șprot, de fapt
Vânzătoarea i-a spus clientului, care era reporter, că hamsiile expuse la vânzare erau, de fapt, șprot, precizând totodată că hamsia are dimensiuni mai mari decât țața sau ciacia, așa cum mai este cunoscut șprotul.
Vânzătoare: E şprot. Hamsia e mare, dar nu prea se găseşte.
Reporter: A, deci ăsta-i şprot până la urmă?
Vânzătoare: Aşa ştiu şi eu, am învăţat la şcoală.
Reporter: Păi şi de ce ai scris hamsie?
Vânzătoare: Păi peste tot scrie hamsie.
Mulți turiști cad în plasa comercianților de la malul mării, fără să știe să facă diferența între cele două tipuri de pește. Hamsia are o lungime de 20 de cm, în timp ce șprotul are maximum 10 cm. Gura hamsiilor este mare, cu un maxilar proeminent și partea de jos îngustată, colțurile gurii depășind colțurile ochilor. Spre deosebire de șprot, corpul hamsiilor este mai alungit, iar când se condimentează se folosește doar sare, nu și alte ingrediente.
Șprotul este mai ieftin decât hamsiile, un kilogram având un preț mediu de 10 lei. Are corpul acoperit de solzi, fiind de culoare verde-albăstruie. Spre deosebire de hamsii, prezintă un conținut mai mare de grăsimi. Șprotul se poate conduma atât afumat, cât și gătit în ulei. Unii turiști preferă să-l mănânce proaspăt.
sursa: playtech.ro