A fost un adevărat iureș pe rețelele de socializare după ce un român a postat pe un grup dedicat fermierilor români o imagine cu o roșie pe care acesta ar fi cumpărat-o dintr-o piață bucureșteană. Vorbim despre Obor, poate cea mai cunoscută piață a Capitalei, loc unde oamenii vin la cumpărături din toate colțurile orașului, în căutarea ofertelor, dar și a chilipirurilor.
Și tocmai pe această idee s-a bazat și bărbatul care a recunoscut că s-a bucurat inițial pentru descoperirea sa. Și anume, taraba care vindea roșiile cele mai aspectuoase, dar la un preț accesibil, mult sub cel al pieței.
Doar că, la puțin timp după ce a ajuns acasă cu produsele achiziționate, omului i s-a făcut foame. Așa că nu a mai stat o clipă pe gânduri și a intrat în bucătărie pentru a face cea mai gustoasă salată. Nu mică i-a fost însă mirarea când a tăiat o roșie recent cumpărată.
Perfectă la exterior, aceasta a ascuns o surpriză uriașă înăuntru. Mai multe fire verzi s-au ivit din interior, asemănătoare unei rădăcini, și, spune omul, un miros nu tocmai plăcut. Speriat, acesta nu a mai mâncat roșia, dar a dorit să-l confrunte pe vânzător.
A mers a doua zi în piață pentru a-l certa serios pe acesta, dar nu l-a mai găsit. Culmea, în apărarea lui au sărit ceilalți producători care i-au transmis bărbatului că roșia cumpărată nu are nimic, nu a fost stropită sau tratată, așa cum a acuzat el.
Nu a fost mulțumit de răspunsuri și i-a amenințat pe toți cu autoritățile. Mai mult decât atât, bărbatul spune că roșia nu s-a stricat zile întregi, deși a fost tăiată și ținută în soare, pe balcon.
Cum i-a acuzat bărbatul pe fermieri
„Ne omorâți cu zile ca să faceți bani. De unde aveți roșii coapte când afară plouă de rupe, frig a fost până de curând și soare mai deloc? Cu ce le stropiți? Foarte normal ar fi ca cel care vinde roșii în piață sau orice altceva să aibă trecut pe lângă certificatul de producător și cu ce a stropit și tratat plantele.
Nimeni, niciodată nu îi verifică pe fermierii ăștia. Nenorocirile astea de stropesc ei sunt la liber, le poate cumpăra și un copil. Vă văd pe grupul acesta cum vă întrebați unul pe celălalt cum se combină soluțiile, câtă apă să puneți.
Păi, de unde știți voi? Lucrul acesta trebuie să-l facă un specialist, nu voi. De unde știți gramaj, cantitate? Unul spune ceva, altul altceva. Și noi mâncăm. Ne omorâți, băi, ne omorâți. Faceți experimente pe noi”, a scris acesta pe grupul legumicultorilor.
Bărbatul spune că a cumpărat roșiile cu 6 lei kilogramul, deși cam în toată piața prețul pornea de la 7 lei și ajungea chiar și la 14 în funcție de soi și mărime. S-a bucurat de afacerea făcută, dar, în cele din urmă, a aruncat totul la coș.
Ce spun specialiștii despre roșia „cu pricina”
FANATIK a stat de vorbă și cu alți legumicultori și toți s-au pus de acord. Puțin ghinion, dar în rest nimic altceva. „Nici vorbă de mutații sau altele. E o roșie normală, o roșie ale cărei semințe au germinat. Se întâmplă, este ceva normal, nu înseamnă că roșia aceasta a fost stropită cu ceva anume care să facă rău.
Discutăm despre o poză, eu nu-mi pot da cu părerea ce a făcut fermierul X sau Y privind o poză, dar roșia aceasta, așa cum arată ea în poză, e doar o roșie cu semințe germinate”, a zis Gheorghe Marin, fermier din zona Ialomiței.
Cum se stropesc corect tomatele
Pentru efectuarea corectă a unui tratament se calculează doza de produs necesară pe suprafața de lucru, după care se calculează volumul de apă necesar în funcție de echipamentul utilizat. Se ține cont în primul rând de doza la hectar pentru a asigura condiția esențială pentru ca un tratament să fie eficient.
Și anume, măcar o cantitate minimă de substanță activă dintr-un produs de protecție a plantelor, capabilă să distrugă un dăunător (doza letală), să ajungă la fiecare individ în parte. Tipul de echipament utilizat influențează foarte mult volumul de apă necesar pentru aplicarea eficientă a unui produs.
De asemenea, vârsta plantelor sau dezvoltarea vegetativă reprezintă un alt parametru foarte important de care trebuie ținut cont în calculul dozei optime și a volumului de apă.
Cum recunoașteți roșiile forțate
În primul rând trebuie să știți că substanţa numărul 1 folosită în cazul tomatelor, interzisă în spaţiul UE, se numeşte Ethrel. Concret, aceasta forţează roşiile să se coloreze. Devenite roşii, tomatele nu sunt însă şi coapte.
Scopul folosirii substanţei este ca legumele să reziste la depozitare o perioadă îndelungată. Între timp, experţii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au adus aminte că perioada naturală de coacere a roşiilor româneşti este chiar luna iunie.
În trecut, specialiştii au admis că au motive întemeiate să creadă că unii legumicultori recurg la tot felul de substanţe controversate. Printre ele s-ar afla chiar Ethrel, dar şi 2,4D, soluţii interzise.
Sursa: fanatik.ro