Cazul „plăcinte”: Guvernul a venit cu primele măsuri

0
91

  La o zi după ce ANSA a dat în vileag înşelătoria unor comercianți de plăcinte cu brânză care, de fapt, erau fără brânză, ci cu o umplutură dintr-un produs pe bază de grăsimi vegetale, Guvernul de la Chişinău vine astăzi cu primele măsuri. La propunerea Ministerului Sănătăţii, a fost înăsprit Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine, minerale, dar şi alte substanțe în produsele alimentare. Agenţii economici au la dispoziţie nouă luni pentru a se conforma noilor prevederi, transmite tvrmoldova.md

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: „Producătorii şi comercianții din sectorul alimentare vor avea obligația să asigure ca conținutul de acizi grași trans în alimente să nu depășească 2 grame la 100 grame din conținutul acestora. Se intervine cu ajustarea listei substanțelor a căror utilizare în produsele alimentare este interzisă, supusă restricțiilor, sau se află sub control”.

Astfel, legislaţia Republicii Moldova se va alinia la cea europeană, potrivit căreia din 1 aprilie 2021, în toate ţările UE este interzisă comercializare produselor în care e depăşit procentul stabilit de grăsimi nesănătoase. Conform estimărilor OMS, consumul de acizi trans provoacă anual peste 500 de mii de decese premature.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: „Pentru fiecare gram suplimentar de acizi graşi trans consumat pe zi, riscul de atac de cord creşte cu 5%. Studiile efectuate peste hotare au estimat că femeile cu nivel semi crescut au risc dublu de a face cancer la sân, risc crescut cu 30% de a face eclampsie in timpul sarcinii, cu 50% riscul de apariţie a cancerului de colon, cu 40% riscul de apariție a diabetului zaharat”.

Uleiul de palmier, unul dintre cele mai bogate în grăsimi nesănătoase, este, în prezent, şi cel mai folosit la nivel global în producţia alimentară. Partea bună e că, în Republica Moldova, consumul acestuia este de 3-4 ori mai mic decât media globală.

NADIA MIHUŢĂ reporter TVR MOLDOVA: „Producția anuală a uleiului de palmier a ajuns la 75 de milioane tone, ceea ce înseamnă un consum mediu de 9,2 kg pe cap de locuitor. Iar în Republica Moldova se importă anual circa 1,8 mii de tone, lucru care ar genera un consum de aproximativ 0,9 kg pe cap de locuitor. Însă, aici trebuie să adăugăm și produsele alimentare importate, care deja conțin ulei de palmier și atunci, ajungem la o cifră de 3 kg pe cap de locuitor”.

NIVEL MONDIAL
Producția anuală de ulei de palmier: 75 milioane tone
Consum – 9,2 kg pe cap de locuitor

REPUBLICA MOLDOVA
Import anual de ulei de palmier: 1,6-1,8 mii tone
Consum mediu – 0,9 kg pe cap de locuitor + produse alimentare importate
Consum total – 3 kg pe cap de locuitor

Ieri, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a informat consumatorii că 80 la sută dintre plăcintele de pe rafturile magazinelor din Republica Moldova nu conțin brânză.

Umplutura este, de fapt, un produs pe bază de grăsimi vegetale, amestec ce depăşeşte de peste 25 de ori limita de acizi grași stabilită la nivel european.

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentViorica Ciumac: “La nunți cunosc povești de viață motivante, unele m-au inspirat” / VIDEO
Articolul următorDacă aș fi… sau Cea mai frumoasă primăvară — femeia!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.