Cât de des poate fi schimbat cursul valutar la panou?

0
95

Unitățile de schimb valutar și băncile licențiate au dreptul să modifice, o singură dată în decursul programului de lucru, cursul valutar la panou. Este valabil pentru unitățile cu program de lucru de până la 12 ore. Cele cu program mai mare de 12 ore o pot face de două ori. Prima modificare se va face în decursul primelor 12 ore de lucru, iar a doua modificare – în următoarele 12 ore.

Într-un răspuns pentru IPN, Banca Națională a Moldovei menționează că, în cazul în care unitatea de schimb valutar modifică cursurile de cumpărare sau vânzare pentru operațiunile de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, aceasta trebuie să asigure informarea prin afișarea informației respective, conform prevederilor legale, până la începerea efectuării operațiunilor cu aplicarea cursurilor noi.

Cât despre diferențele de curs de la bancă la bancă sau case de schimb, BNM menționează că băncile licențiate și unitățile de schimb valutar stabilesc în mod independent cursurile de cumpărare și vânzare a valutelor pentru efectuarea operațiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice. În cazul în care casa de schimb valutar are filiale sau banca licențiată are mai multe birouri de schimb valutar, acestea pot stabili cursuri de cumpărare și vânzare diferite pentru fiecare filială, birou de schimb valutar. Legislația în vigoare nu prevede plafoane la stabilirea cursului de schimb valutar pentru operațiunile în numerar cu persoane fizice.

În cazul suspectării unor abuzuri admise de către unitățile de schimb valutar cetățenii pot contacta Banca Națională a Moldovei, la numărul de telefon: 022-822-502 – convorbirile telefonice se înregistrează automat. În cazul unor reclamații, obiecții sau propuneri privind activitatea unităților de schimb valutar sau a birourilor de schimb valutar ale băncilor licențiate, persoanele fizice pot depune, în modul stabilit de legislație, o petiție la BNM pe adresa: bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chișinău.

IPN


Articolul precedentLIVE. Două cărţi au fost lansate la Biblioteca „Mihail Sadoveanu” din Soroca
Articolul următor(LIVE) Liturghia arhierească prilejuită de hramul Catedralei episcopale “Adormirea Maicii Domnului”din municipiul Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.