Casa socială – un vis tot mai aproape de realitate

1
84

251-OdN-090216logo_rubricaÎn toamna anului 2014 au fost pornite lucrările de reconstrucţie a celor două blocuri părăsite de peste două decenii de pe str. Ştefan cel Mare (din preajma fostului Combinat de Panificaţie — n.a.) din oraşul Soroca. Aici urmează să fie amplasate 72 de apartamente sociale pentru soroceni cu suprafaţa totală de 4850 m². Amintim că SRL “Sarco Service” a câştigat contractul de antrepriză pentru acest proiect.

Beneficiari ai apartamentelor sociale pot fi cetăţeni ai Republicii Moldova, care fac parte din următoarele categorii:

a) Persoane cu dizabilităţi severe (10%);
b) Persoane dezinstituţionalizate (orfani cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 ani) (10%);
c) Familiile cu cel puţin 3 copii minori, familiile cu un singur părinte în care cresc cel puţin 2 copii minori (15%);
d) Familiile sau persoanele care întreţin copii cu dizabilităţi severe (15%);
e) Familiile tinere sub 35 ani, în care cel puţin unul dintre membri este angajat al unei instituţii bugetare sau persoane sub 35 ani angajaţi ai instituţiilor bugetare (în domeniul educaţiei, sănătăţii, asistenţei sociale) (50%).

Darea în exploatare a caselor sociale urma să fie făcută până la sfârşitul anului trecut, dar din cauza mai multor probleme termenul a fost prelungit pentru vara anului curent. “A fost tărăgănat procesul din luna martie şi până în august 2015 din mai multe motive, în special din cauza că unele lucrări nu au fost incluse în proiect, ne-a declarat Ion Golovatâi, managerul proiectului. Ajustările nu s-au făcut la vreme şi a fost o pauză de cinci luni. Noul grafic de execuţie a lucrărilor a fost coordonat şi aprobat de Consiliul raional Soroca, Unitatea de implementate şi întreprinzător, iar termenul estimativ de finisare a lucrărilor este sfârşitul lunii iulie 2016”. Ion Golovatâi ne-a mai spus că în prezent lucrările sunt realizate în proporţie de 65 la sută, fiind făcute intervenţii de consolidare a clădirilor şi finalizate deja blocurile de ventilare, prima etapă a electrificării, aplicarea primului strat de acoperiş, instalarea carcaselor celor două ascensoare ş.a. Totodată s-au făcut unele ajustări ale proiectului pentru primele două etaje ca să fie înlesnit accesul persoanelor cu handicap locomotor. Însă mai sunt probleme din cauza că se întârzie aprovizionarea cu materiale de construcţie.

180316-OdN-435Casa sociala 2

Deşi comisia pentru selectarea beneficiarilor locuinţelor sociale încă nu se întrunise în şedinţă, unii mai răi de gură au lansat zvonuri prin oraş precum că unele apartamente au fost deja distribuite. Astfel că Mihai Mâţu, preşedintele raionului Soroca, a convocat comisia într-o primă şedinţă, menţionând că autorităţile vor combate zvonurile prin informarea populaţiei şi transparenţa selectării beneficiarilor locuinţelor sociale. “Cu regret, avem zvonuri prin oraş că unele apartamente sunt repartizate, lumea ştie deja care au la etajul întâi apartamente, care la cinci, demult se discută lucrurile acestea. În regulament este scris că această comisie începe activitatea cu trei luni înainte de darea în exploatare a lucrărilor. Dar ştiind cerinţele pentru persoanele selectate şi experienţa unor localităţi care au trecut prin etapa aceasta cu proiecte de felul dat, am hotărât să începem mai înainte pentru a avea mai mult timp rezervă pentru selectarea beneficiarilor, dar şi pentru informarea populaţiei despre categoriile care sunt eligibile în cadrul proiectului şi pot să pretindă la apartamente sociale”, a accentuat preşedintele raionului.
La şedinţă s-a decis că solicitanţii de apartamente sociale urmează să depună cererile şi actele prevăzute în regulament (acesta poate fi studiat pe site-ul Consiliului raional Soroca www.soroca.org.md şi va fi publicat în ediţia viitoare a ziarului “Observatorul de Nord”) de la data de 10 mai 2016 în biroul 512 (Consiliul raional Soroca, etajul 5). Menţionăm că locuinţele sociale vor fi date în chirie pentru o perioadă de 5 ani, iar termenul mai poate fi prelungit pentru alţi 5 ani în cazul păstrării condiţiilor pentru obţinerea locuinţei sociale.

banner-ro-12

Proiectul este implementat de Consiliul raional Soroca în parteneriat cu Primăria oraşului şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Costul total pentru construirea caselor sociale în câteva localităţi ale Republicii Moldova constituie 20,4 milioane euro, dintre care 13,4 milioane euro au fost daţi sub formă de împrumut de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru o perioadă de până la 20 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani. Lucrările de construcţie a celor două clădiri din Soroca au fost estimate la 2 182 613 euro, dintre care 35% este contribuţia autorităţilor publice locale.

 

382-OdN-090316disclaimer-ro


Articolul precedent170.000 de semnături — „biletul” de înscriere în cursa electorală?
Articolul următorVă invităm la consultări publice
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

1 COMENTARIU

  1. Cine poate beneficia de aceste apartamente?ma interesez deoarece sunt profesoara,cu un salariu mizer,sotul nu lucreaza,casa nu avem,si plus la toate avem doi copii unul de 2 ani si altul de 8 luni.Astept raspuns.merci anticipat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.