Cafeaua este un element nelipsit din viața de zi cu zi a multora. Fie că este savurată acasă, pe drum spre locul de muncă sau școală, la birou sau într-o cafenea, această licoare neagră este, de fapt, primul răsfăț al zilei, cea care ne ajută să simțim că ne-am trezit cu adevărat și ne pregătește pentru provocările pe care le vom avea de înfruntat. Specialiștii din domeniul medical trag un semnal de alarmă, explicând că acest obicei nu este deloc recomandat.
Putem să ne facem mai mult rău decât bine dacă bem cafeaua la primele ore ale dimineții. Iată de ce:
Cortizolul, unul dintre hormonii secretați de organismul uman, are cele mai ridicate valori dimineața, imediat după ce ne trezim. Acest hormon steroid – care este produs de glandele suprarenale – are o acțiune vastă asupra corpului: ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, influențează tensiunea arterială, reglează metabolismul și joacă un rol și în răspunsul imun – inflamația. Este unul dintre cei mai importanți factori care ne ajută să răspundem în fața stresului.
Recomandarea specialiștilor
În condițiile în care secreția de cortizol este strâns legată de starea noastră de vigilență, specialiștii recomandă ca prima ceașcă de cafea să fie băută abia după ce nivelul acestuia începe să scadă. Astfel, persoanele care au un program de lucru de opt sau nouă ore pe zi și respectă un interval regulat de somn, vor atinge maximul de cortizol în jurul orei opt sau nouă dimineața. Așadar, aceștia ar trebui să consume cafea între orele 9:30 și 11:30, când nivelul acestui hormon este în scădere.
De fiecare dată când ne trezim forțat, după prea puțin somn sau unul de proastă calitate, organismul este în alertă, deci secreția de cortizol crește. În aceste condiții, dacă primul tău gest este să îți prepari o ceașcă de cafea, hormonul va scădea eficiența cofeinei de câteva ori. Așteaptă câteva ore.