Ieri în incinta Palatului de Cultură publicul sorocean a urmărit filmul documentar „Blestemul ariciului”,eveniment organizat în cadrul Caravanei Centenarului Filmului Românesc.
Proiectul își propune să aducă filmul românesc în 100 de localități din România, Republica Moldova și Cernăuți, în contextul marcării a 100 de ani de la Marea Unire.
Printre cei prezenți în sală s-au regăsit mulți tineri sau elevi însoțiți de profesorii lor.
“Ne dorim să reînviem tradiția de a merge la cinema. Am ales cele mai importante și valoroase filme românești, care urmează a fi difuzate în mai multe localități din Republica Moldova și nu numai”, a transmis Valentina Iusuphodjaev, producătoare de film.
Organizatorii au menționat că proiectul are în primul rând un scop educațional, iar cinematograful este un spectacol, un loc în care poți socializa și povesti fragmente de viață, interpretate de alții. Dincolo de ficțiune și violență, atât de intens promovată în cinematografie la ora actuală, organizatorii spun că prin aceste filme publicul are posibilitate să descopere viața de zi cu zi, bucuriile, dar și nevoile ei.
Filmul cuprinde fragmente din viața unei familii extinse de romi din comunitatea Băieşilor care trăiesc într-o sărăcie extremă. Autorul îi însoţeşte în drumurile pe care le fac din cătunul lor din munte spre satele din vale, unde târguiesc mături şi coşuri pentru bani sau mâncare. Aceste „expediţii” de iarnă sunt de fapt un drum al supravieţuirii, pentru că familia nu are nicio altă sursă de venit. Filmul este mai mult decât povestea zbaterilor lor pentru supravieţuire.
Pelicula cinematografică a fost realizată în 2004, regizor fiind Dumitru Budrala.
Inițiatorul proiectului dat este ARTIS, iar producător și organizator Primăria Municipiului Iași.
Mai multe detalii despre proiect și program aflați aici.