Captivii drumurilor rele

0
77

La masa rotundă din satul Rudi, desfăşurată la 22 februarie în cadrul campaniei de informare “Drum bun!”, principala problemă discutată de localnici şi autorităţi a fost drumul ce leagă cele două părţi ale satului, cunoscute ca Rudi şi Samoleuca. Deşi în prezent fac parte dintr-un singur sat, acum un secol acestea erau localităţi separate. Porţiunea de drum de jumătate de kilometru ce leagă cele două mahalale ale satului Rudi, este într-o stare deplorabilă şi aşteaptă de decenii să fie reparată.

Între timp, cei din Samoleuca şi-au pierdut orice speranţă că se va mai schimba ceva şi că drumul bun va ajunge şi la ei. “Totul este rău la noi, nu vedeţi ce drumuri avem, zice necăjit Ruslan Ţâmbalist. Peste tot este apă, iar noaptea nici nu se vede nimic când mergem pe aici. Iată, în partea cealaltă de sat spre centru, este șosea şi e cu totul altfel decât la noi”. Ruslan o ajuta pe fiica sa Melisa să vină de la şcoală, încercând ambii să ajungă uscaţi acasă. Şi dacă de băltoace mai poţi trece, atunci apa care curge la vale pe drum nu prea o poţi ocoli.

Ala Spătari este din satul Crişcăuţi, dar a învăţat la şcoala din Rudi şi tot aici s-a măritat. Trăieşte în Samoleuca şi-mi spune că în această mahala este mult mai bine, iar unica problemă sunt drumurile. “În Samoleuca era magazin, mult tineret, iar la sărbători, de hram sau Paşte, oamenii se întâlneau şi petreceau. Şi la nunţi, şi la alte petreceri era mult mai vesel în partea aceasta decât în cealaltă a Rudiului. Dar fiindcă peste tot este glod, acum pe aşa timp copiii stau mai mult la calculator decât să iasă în drum să se joace”. Pentru părinţii care-şi duc copiii la grădiniţă şi şcoală drumul acesta este un adevărat chin în timpul ploilor şi mai multe zile până se usucă pământul. “La alegeri ni s-a promis că ne vor face drumurile şi vom avea străzile iluminate, îmi zice Natalia Donos. Să vă spunem drept, unii copii nu merg la şcoală când este glod şi apă pe drumuri, că dacă cei mai mari ştiu pe unde să calce, atunci cei din clasa întâi nu pot sări tot aşa. Iată ieri, băiatul mi-a venit cu încălţămintea toată udă, am pus-o pe sobă, dar azi dimineaţa încă nu s-a uscat”, afirmă femeia.

“Noi suntem un sat, se implică în discuţie şi Stela Dolghier, iată acolo este biserica, grădiniţa şi şcoala. Unii pleacă de aici, alţii rămân, sunt şi din cei care îşi cumpără casă pe partea cealaltă de râpă, în Rudi. Dar noi aşteptăm să ni se repare drumurile, aşa cum ne-au promis”. Deşi la prima vedere ar părea că după cum este drumul aşa este şi mahalaua nu este aşa. O bună parte din căsuţe sunt îngrijite şi arată foarte bine, cu excepţia accesului la ele. În multe dintre curţi sunt tractoare sau alte vehicule care-i ajută pe gospodari în munca de la câmp. Agricultura este ocupaţia de bază, iar majoritatea localnicilor au zmeură, mere, cireşe sau vişine. În perioada recoltării vin camioanele şi cumpără fructele direct din sat.

“La noi ai ce mânca, dacă te ţii de sapă, îmi confirmă părerea Eugenia Catrinescu. Când vine vremea, nu ne ajung oameni la lucru, şi vin săteni de prin alte localităţi pentru 150 de lei plus îi şi hrănim cu mâncarea noastră. Satul nostru e bun, dar drumul este foarte rău. Când se va începe iar glodul cel mare nu ştiu ce o să facă acei copii care merg la grădiniţă şi la şcoală”. Iurie Marian, primarul satului Rudi, susţine că, indiferent de greutăţi, el nu uită de această mahala. “Ei mereu spun că lor li se acordă mai puţină atenţie, şi nu o zic ca primar, ci ca trăitor al acestui sat. Eu personal nu le-am făcut la rudeni (locuitorii satului Rudi din partea stânga a râpei — n.a.) profilarea drumurilor, dar le-am făcut la Samoleuca. Trebuia, aşa este în politică, acolo unde este subţire, acolo se face. Ei nu şi-au pus întrebarea cât ne-a costat profilarea, dar noi suntem la 45 kilometri de raion şi S.A. “Drumuri Soroca”, fiindcă la primărie tehnică nu avem. Pentru aceste lucrări am folosit autogrederul care costă 600 de lei ora de profilare. Ca să ajungă la Rudi şi să se întoarcă înapoi la Soroca vehiculul merge în total cam trei ore. Deci, numai dacă vine şi se duce, deja achităm 1800 lei. Atunci acolo s-a lucrat două zile”, afirmă domnul Marian. Din cei aproximativ 1000 de locuitori ai satului Rudi, 300 de oameni locuiesc în Samoleuca. Iar pentru a rezolva odată şi pentru totdeauna această problemă sunt necesari aproximativ 700 mii de lei, conform calculelor şi preţurilor de acum doi ani. Bani pe care primăria nu-i are. Şi la ultimele alegeri localnicii au votat pentru “drumuri bune”, dar au rămas numai cu promisiunile. Anterior a fost preconizată de Guvern alocarea a 780 mii de lei pentru această localitate, dar ca urmare a furtului miliardului, banii aşa şi nu au mai fost transferaţi. Iar drumurile devin tot mai rele…

logo_rubricaAceastă rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului logo_amb_finlandeiși nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.


Articolul precedentRM-UE+CSI+UV = “POLNÂI KIRDÂK”!
Articolul următorPloi slabe în următoarele zile
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.