În urma modificărilor Regulamentului de concurs pentru ocuparea funcției vacante de directori ai instituțiilor de învățământ preuniversitare, demarează concursul propriu-zis. În raionul Soroca primii vor susţine examenul, potrivit noilor reguli, doritorii de a deveni directori în liceele „Constantin Stere”, „Petru Rareș”, gimnaziile „Dumitru Matcovschi”, Slobozia-Cremene și Nimereuca. Concursul pentru fotoliile de directori este planificat pentru începutul lunii februarie.
Viorica Fortuna, managerul gimnaziului “Dumitru Matcovschi”, or. Soroca:
Nu cred că noile reguli mă pun în dificultate, pentru că suntem antrenați în activitate în permanentă și faptul că noi suntem acum coordonatori secundari de finanțe chiar ne-au adăugat de lucru și suntem în permanență în căutarea lucrurilor noi. Examenul nu este nimic nou, calculatorul nu este ceva nou pentru mine și, cred eu, nici camerele de luat vederi nu o să mă sperie, pentru că muncim mult și un examen ca acesta nu mă poate speria, toată viața este un examen. Doar faptul că suntem noi cei foarte monitorizați, pionierii. Tot ce se cere de la noi, inclusiv programul de dezvoltare a instituției pe patru ani, noi îl avem, după el lucrăm și reieșind din el facem planul anual al instituției.
„Condițiile nu sunt drastice, sunt ajustate la nivelul celor europene”, spune Ghenadie Donos, şeful Direcţiei Învăţământ Soroca (DÎ). Modul de desfăşurare a concursului urmăreşte crearea condiţiilor obiective şi egale pentru toţi participanţii, susţin autorităţile, iar cele patru etape ale concursului trebuie să scoată în evidenţă persoana cea mai potrivită pentru funcţia în cauză:
− Verificarea îndeplinirii condițiilor de participare în concurs (contabilizarea instituțiilor, verificarea dosarelor etc.);
− Evaluarea cunoștințelor profesionale și manageriale (Testarea online la calculator);
− Evaluarea CV;
− Interviul cu prezentarea programului de activitate pentru patru ani, cât durează un mandat de director.
Dionisie Mitrofan, directorul LT “Petru Rareș”:
Nu știu în care domeniu se face atâta testare, dar dacă e aprobat deja… Trebuie să trecem patru etape: prezentăm toată documentația, trecem testul, prezentăm CV și interviul. Chiar se crede că așa mulți pretind la funcția aceasta ca să treacă prin așa concurs detaliat? Posibil, e și binevenit pe de altă parte, ca să nu nimerească în funcție oameni întâmplători, care nu au nimic comun cu învățământul, precum spunea fosta ministră, Maia Sandu, că director poate fi nu neapărat un pedagog. Eu nu sunt de acord cu ideea aceasta, eu cred că trebuie să fie un om din domeniu. Cât privește testarea, cred că va fi mai obiectiv ca de obicei și nu va fi legat de politică.
Potrivit legislaţiei în domeniu şi Regulamentului menţionat, examenele pentru funcţia de director de liceu, gimnaziu, şcoli primare şi şcoli-grădiniţe sunt organizate de DÎ şi se vor desfăşura în sala multi-media a Liceului „Constantin Stere”. Astfel, în premieră candidaţii vor fi monitorizaţi de camerele video în timpul examenelor, asemenea elevilor care susţin examenele de bacalaureat. Totodată, pentru prima oară, proba testarea candidaţilor se va desfăşura la calculator, într-un program special. Astfel, se urmăreşte excluderea la maxim a factorului uman la desemnarea învingătorului.
Lilia Pocitari, directoarea gimnaziului Schineni:
Cât de obiectiv vor fi elaborate aceste teste, atât de obiective vor fi și rezultatele. Sunt de părere că pentru funcția de manager al unei școli mici sunt prea multe responsabilități, iar concursul e atât de complicat, cu atâtea etape, mă tem că nu va fi atrăgător pentru un număr mare de doritori și nu va avea cine lucra. Mulți colegi se tem de responsabilități și nu sunt atrași de această funcție și nici de salariu, care, să fiu sinceră, nu este foarte atractiv. În experiența mea am trecut atâtea activități, teancuri de hârtie… Nu este stabilitate și coerență în procesul de evaluare de la clasele primare și până la BAC, e complicat și mult subiectivism.
„Corectitudinea desfășurării examenului va fi monitorizată de monitori stabiliți prin ordinul DÎ și camera video. Niciun fel de surse de inspirație nu se admit, inclusiv telefoanele mobile. Condiții asemănătoare examenului de BAC”, a menţionat Ghenadie Donos.
Potrivit noilor prevederi ale regulamentului, examenul va fi organizat în raioane, nu la Chișinău. Totodată, în urma solicitării Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, concursul pentru funcția de director de grădinițe va fi organizat de primari. Noutatea nu este chiar pe placul autorităţilor din învăţământ din raion.
„Va trebui ca primarii să depună un efort considerabil pentru crearea condițiilor regulamentare. În acest sens, DÎ recomandă primarilor să desfășoare concursul pentru directorii grădinițelor în același centru în care se fac testările, și nu în primării. Desigur, decide primarul în final. Direcția va delega, prin ordin, câte două persoane care vor fi membrii comisiei în primăriile raionului”, a mai menţionat domnul Donos.
Toţi conducătorii de instituţii de învăţământ au fost informaţi despre noile reguli de examinare, în cadrul unei şedinţe publice.
În raionul Soroca sunt 13 instituții preuniversitare şi 40 de instituţii preșcolare la care urmează să fie organizat concursul. Potrivit DÎ, până la finele lunii Ianuarie, expiră mandatele directorilor din alte șapte gimnazii și școli primare, iar la 2 februarie va avea loc primul examen.