Când se vopsesc ouăle de Înălțarea Domnului și ce este bine să faci cu ele. Tradiția pe care este bine să o respecte toți credincioșii

0
234

Înălțarea Domnului este o sărbătoarea mare, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Conform tradiției, are loc la 40 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de joi, iar anul acesta se va sărbători pe 25 mai.

În popor, Înălțarea Domnului mai este denumită și Ispas sau Paștele Cailor. Este o sărbătoarea încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții. De asemenea, Înălțarea Domnului este ultima zi în care gospodinele mai pot vopsi ouă anul acesta. Potrivit tradițiilor, vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom, pentru prosperitate.

La fel ca în duminica Paștelui, de Înălțarea Domnului se vopsesc ouă și se ciocnesc, iar toți credincioșii se salută cu „Hristos S-a Înălțat” și „Adevărat S-a Înălțat”. În tradiția populară, această sărbătoarea amintește de momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este ultima sărbătoare în care credincioșii mai pot vopsi ouăle. În această zi, oamenii merg cu diferite bucate la biserică, acolo unde sunt sfințite și se dau de pomană mai apoi. Cei care au în familie rude care au trecut în neființă dăruiesc săracilor diferite alimente, precum pâine caldă, ceapă verde, brânză sau rachiu pentru sufletele acestora.

De asemenea, în aceeași zi cu această sărbătoare creștină mai este serbată și Ziua Eroilor. După Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.

De Înălțarea Domnului nu se fac treburi la câmp sau în gospodărie, nu se coase, nu se spală și nu se mătură. Potrivit tradițiilor, în această zi oamenii poartă frunze de nuc și leuștean la brâu, deoarece așa a avut și Iisus atunci când S-a înălțat la ceruri.

În unele zone ale țării, creștinii obișnuiesc să împodobească casa cu crenguțe de paltin. De Înălțare, se spune că este bine să bați vitele cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fost sănătoase tot restul anului.

Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Domnului

De Înălțarea Domnului nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură față de cei din familie. Se spune că, așa cum va fi relația ta în această zi cu cei apropiați, așa va fi și restul anului. De asemenea, nu se împrumută bani, nu se spală, nu se caldă și nu se face treabă în gospodărie sau pe câmp.

În această zi nu se înstrăinează niciun obiect din casă și nu se dă foc din casă pentru a nu avea inimă rea în gospodărie. Nu se dă sarea din casă, deoarece vacile nu vor mai avea lapte și nu se seamănă culturi, deoarece nu vor da rod.

sursa: playtech.ro

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentTaxe pentru serviciile școlii sportive : primăria da, consilierii ba
Articolul următorTradiții și obiceiuri de Înălțare. Ce se face pentru sănătate, noroc și spor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.