Campanie de informare despre cancerul de col uterin / VIDEO

0
311

Biblioteca Publică Filiala Nr. 4, în colaborare cu Centrul de Sănătate Soroca Nouă, a organizat o sesiune informativă dedicată prevenției și combaterii cancerului. Evenimentul, desfășurat în cadrul Clubului Seniorilor 50+, a fost coordonat de Victoria Marinovici și Margareta Novac, având-o ca invitat special pe medicul de familie Ludmila Evstratova.

Tema principală a întâlnirii a fost cancerul de col uterin, una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei. Participanții au aflat informații esențiale despre cauzele, metodele de prevenire și opțiunile de tratament disponibile.

Medicul, Ludmila Evstratova a subliniat importanța screeningului regulat prin testul Papanicolau și testarea pentru HPV (virusul papiloma uman), principalele metode de depistare precoce a acestei afecțiuni. De asemenea, s-a discutat despre vaccinarea anti-HPV, recomandată în special adolescentelor, dar și despre adoptarea unui stil de viață sănătos, care poate reduce riscul de îmbolnăvire.

Evenimentul a oferit participanților ocazia de a adresa întrebări specialistei, clarificând mituri și temeri legate de această maladie. Organizatorii și-au exprimat dorința de a continua astfel de inițiative, menite să informeze și să sprijine comunitatea în prevenirea bolilor grave.

Cancerul de col uterin: o problemă de sănătate publică

Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă formă de cancer la femei la nivel mondial. Boala este cauzată, în peste 95% dintre cazuri, de infecția cu HPV, un virus transmis prin contact sexual. Deși în fazele incipiente este asimptomatic, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și detectat la timp prin controale ginecologice regulate.

În multe țări, programele naționale de screening au redus semnificativ mortalitatea cauzată de această afecțiune. În Republica Moldova, Ministerul Sănătății recomandă efectuarea testului Papanicolau o dată la trei ani pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani.

Specialiștii atrag atenția asupra importanței educației sanitare și a accesului la servicii medicale preventive, subliniind că o diagnosticare timpurie crește șansele de vindecare.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentEvenimentul caritabil „Puterea Bunătății” a ajuns la cea de-a doua ediție / GALERIE FOTO
Articolul următorPentru o perioadă scurtă, orașul Florești a fost…capitala gimnasticii artistice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.