Bătrâneţe activă sau viaţa e frumoasă la orice vârstă

0
309

De la stânga la dreapta: Doamna Luţina alături de studentele Ejbeta şi Teresa

Vârsta a treia este o posibilitate să faci ceea ce nu ai reușit anterior — asta cred mai mulți vârstnici, studenți ai universității pentru seniori din orașul Crzanow, Polonia. Ideea unei universități pentru persoanele cu vârsta de la 50 de ani i-a venit acum şapte ani doamnei Luțina, profesoară de limba rusă la un liceu din localitate. În prezent instituţia este frecventată de peste 220 de studenţi cu plete dalbe, cel mai vârstnic având 84 de ani.

În comuna Rubleniţa din raionul Soroca, vârstnicii au posibilitatea să-şi menţină sănătatea în formă, să socializeze şi să-şi dezvolte creativitatea, frecventând Centrul Comunitar Multifuncțional “Împreună”. Instituţia activează de trei an şi pe lângă serviciile de asistență socială şi medicală vârstnicii mai beneficiază de servicii educaționale și de incluziune.

Indiferent de ţara în care locuiesc, vârstnicii susţin aceeaşi idee: “mişcarea înseamnă viaţă, iar activitatea intelectuală şi creativă fac viaţa mai interesantă chiar şi la o vârstă mai înaintată”.

Maria Ţuşca, una dintre vârsnicile care îşi doreşte să trăiască activ, demonstrând cum merge pe bandă.
“Îmi plac toate activităţile pe care le practicăm aici, cele fizice, dar şi comunicarea, este şi ea ca un medicament. Citim ziare, privim filme, iar apoi facem discuţii pe marginea lor, e interesant”.

Ideea creării unei Universităţi pentru seniori în oraşul polonez Crzanow i-a venit profesoarei Luţina când aceasta se apropia de vârsta pensionării. Obişnuită cu un mod activ de viaţă, întotdeauna înconjurată de colegii de muncă şi de elevi, femeia nu-şi imagina să stea acasă la televizor sau în bucătărie. “După 20 de ani de stagiu în pedagogie urma să mă pensionez. M-am gândit atunci: am 49 de ani, o să ies la pensie, ce o să fac? O să-mi ies din minți? Sunt o persoană activă, totdeauna în acțiune și acum cum va fi? Mi-am amintit că auzisem despre existența universităților pentru seniori și m-am gândit să fondez o asemenea instituție în școala în care lucram. Ideile mele le-au împărtășit directorul și starosta, care m-au încurajat să pun bazele universității și au spus că vor fonda și o asociație care va conduce universitatea”.

Expoziţie de tablouri pictate de studenţii Universităţii pentru vârsta a treia din oraşul Crzanow, Polonia

Susţinută de colegi şi autorităţile locale, femeia a reuşit să pună bazele instituţiei, care propune un program divers de studiu pentru oamenii dornici să aibă un mod activ de viaţă chiar şi la vârste înaintate. Studenţii universităţii îşi doresc să se menţină într-o formă bună, atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual, să fie la curent cu toate aspectele vieții moderne. Pentru a le satisface necesităţile, a fost elaborat un program de studii echilibrat, care include activități fizice și intelectuale deopotrivă: ore de literatură, limbi străine, pictură, terapie muzicală, aqua aerobică, gimnastică orientală şi alte tipuri de sport, dansuri. Totodată, vârstnicii pot învăţa sau aprofunda cunoştinţele de lucru la calculator, pot frecventa corul sau pot face parte dintr-un ansamblu vocal de muzică modernă etc.

Pentru Teresa, o studentă de 60 de ani, înscrierea la cursuri a fost ca un suflu nou în viaţă. Femeia susţine că se afla într-o depresie şi avea şi probleme de sănătate, nu mai avea poftă de nimic, iar devenind studentă şi-a recăpătat gustul pentru viaţă. “Fiul meu, văzând în ce stare mă aflu, m-a înscris, acum trei ani, la universitate. Am acceptat şi mi-a plăcut. Îmi doream demult să încerc să pictez, aici am ocazia. Am început să scriu şi poezii, merg la gimnastică, frecventez cursul de limbă engleză. Această universitate este foarte binevenită, omul trebuie să înveţe mereu. Pe mine m-a ajutat să mă pun pe picioare, acum am mai multă încredere în mine. La orice vârstă omul trebuie să se bucure de viaţă şi să-i bucure pe alţii.”

Ejbeta, o altă studentă, frecventează cursurile de patru ani şi spune că studenţia a devenit un mod de viaţă cu care s-a obişnuit şi la care ţine foarte mult. “Am reflectat mult, apoi am hotărât şi ne-am înscris la universitate cu soţul meu. Îmi place prietenia dintre studenţi, comunicarea. Am un motiv să ies în societate, să mă îmbrac frumos, să mă coafez, să mă machiez. Când ieşi în lume trebuie să arăţi bine ca să placi oamenilor, iar ei să-ţi placă ţie”. La cei 65 de ani, studenta învaţă cu plăcere limba engleză, actoria, frecventează cursurile de terapie muzicală ş.a., care, spune femeia, o fac să se simtă bine şi să uite de probleme.

Vitalie Cecan, medic de familie, şef secţie Centrul Medicilor de Familie Soroca:

“Activitatea fizică trebuie practicată la orice vârstă, dar odată cu înaintarea vârstei, aceasta trebuie moderată conform posibilităţilor fizice ale fiecărui om. La fel şi din punct de vedere intelectual, dacă a încheiat activitatea profesională, s-a pensionat, aceasta nu înseamnă că s-a terminat viaţa şi omul nu trebuie să înveţe nimic. Din contră, pentru a păstra memoria şi intelectul trebuie antrenament. Iată unele din metodele recomandate: să fim activi social, să ne informăm, să socializăm; să memorizăm ceva în fiecare zi: poezii, maxime, epigrame şi atunci în ciclul de memorie intelectual se includ şi alte celule care anterior poate nici nu au fost active, se folosesc astfel la maxim posibilităţile creierului. Şi nu în ultimul rând să avem un mod sănătos de viaţă, alimentaţie corectă, or noi suntem ceea ce consumăm”.
Vârstnicii cu inimi tinere îşi dezvoltă creativitatea confecţionând bibelouri, suveniruri sau obiecte de decor în diverse tehnici precum: origami, croşetă, decupaj etc.

Cu plăcere pentru suflet şi util pentru sănătate petrec timpul la Centrul Comunitar din localitate şi un grup de vârstnici din Rubleniţa. “O dată în săptămână, în zilele de marţi — femeile şi miercuri — bărbaţii, cei 20 de beneficiari ai programului de socializare şi petrecere a timpului liber vin la centru unde fac sport sau beneficiază de servicii de chinetoterapie, meloterapie, sală de relaxare. Totodată, ei lecturează presa, organizează discuţii pe diverse teme, confecţionează diverse lucrări hand-made”, ne-a comunicat Ana Cebotari, asistentă socială la Centru.

Am vizitat centrul într-o zi de marţi, când grupul de femei a mai lăsat treburile casnice şi a venit, tradiţional, la Centrul din localitate. Confecţionarea lucrărilor manuale dezvoltă creativitatea, pune imaginaţia în mişcare, susţine beneficiara Claudia Tataru, demonstrându-ne câteva lucrări executate în tehnica origami: “Am în mână un clopoţel şi o floricică şi le-am făcut când veneam la centru. Nu şedem degeaba, ne ocupăm cu lucrul. Oleacă mai sfătuim cu femeile, oleacă lucrăm…”

Sala de chinetoterapie, dotată cu diferite aparate pentru antrenament, este cel mai preferat loc, unde îşi petrec timpul beneficiarii centrului, conştienţi de importanţa activităţii fizice pentru sănătate. “Exerciţiile acestea sunt pentru a pune în mişcare circulaţia sângelui. Şi muşchii se întăresc, se mai dezvoltă, că la noi deamu se atrofiază, trebuie oleacă să-I mai ţinem în mişcare ca să ne fie mai comod la mers, pentru sănătatea noastră. Este un sport binevenit, mai ales pentru noi, bătrânii”, ne povesteşte Tamara Blajin, o beneficiară de 69 de ani, în timp ce ne demonstrează nişte exerciţii fizice. În timp ce merge pe bandă, Maria Ţuşcă se dă cu părerea: “Merg, îmi antrenez picioarele şi spatele”. — Şi vă simţiţi mai bine după ocupaţiile de aici? “Numaidecât! Mai primesc şi injecţii, dar ocupaţia aceasta e foarte bună pentru noi, femeile, la vârsta asta trebuie puţin să ne ocupăm cu sportul. Acasă nu mai avem timp şi nu avem condiţiile acestea ”.

Existenţa Universităţii pentru seniori din or. Crzanow este asigurată de Autorităţile publice regionale, care alocă anual 50 mii zloţi (circa 200 mii lei). Studenţii plătesc semestrial o sumă simbolică de 60 de zloţi (circa 250 de lei). Potrivit doamnei Luţina, o posibilitate de dezvoltare sunt şi proiectele, prin care instituţia atrage bani de la Ministerul Muncii şi Politicilor Socale din Polonia sau Uniunea Europeană. Până în prezent au fost implementate 18 proiecte, ne-a comunicat profesoara.

Lucrări executate de vârstnicii din Rubleniţa, în timpul orelor de hand-made
“Bătrâneţea e grea: dor oasele, doare spatele, ne doare toate celea, că aşa e după 50 de ani. Venim aici şi ne îndreptăm spatele şi picioarele, că acasă nu mai avem aşa posibilitate. Şi ne mai luăm cu lumea, ne place tare”, ne vorbeşte Eleonora Luţa, o altă beneficiară.

Vârstnicii din alte sate duc lipsa unor centre unde ar socializa sau ar petrece timpul liber cu utilitate pentru trup şi suflet, deoarece Centrul din Rubleniţa este unicul de acest fel în raion. Instituţia este finanţată din bugetul local şi are un buget anual de circa 700 mii lei.

Autor/foto-video: Tatiana MITROFAN


Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.


Articolul precedentÎn aşteptarea SMURD la Soroca
Articolul următorBancnota VS card

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.