Banii n-au miros

0
37

Mă refer la banii româneşti, care vin cu milioanele pentru noi. Îi folosim, ne lustruim pe noi că facem ceva şi scuipăm în fântâna din care bem apă. Plecăm în delegaţii în România, dansăm Hora Unirii, ne jurăm că suntem fraţi, prieteni. Ne întoarcem acasă însă şi suntem din nou aceiaşi nemascaţi, făţarnici şi farisei. Aşa s-a vorbit la Suceava, citez: „Să înceapă tratative de viitor pentru ca Bucovina şi Basarabia să se înfrăţească mai tare, într-o ţară mai mare şi mai unită.” Care ţară mare şi unită — România?
Şi aşa s-a vorbit la Soroca, precum că schimbările vin de jos şi cei de sus trebuie să ia exemplu. Lipsa de moralitate va distruge societatea. Libertatea este cel mai bun exerciţiu de apropiere de Dumnezeu. „Nu duşmanii din afară ne rănesc libertatea, ci propriile noastre trădări”, spunea Pr. Constantin Necula. Ne este caracteristic duplicitatea şi fariseismul, lipsa de demnitate. Unde sunt primarii care au semnat protocoalele de colaborare cu primăriile din România, iar unele din ele au primit şi ajutor? Au dat dovadă de personalitate, demnitate doar doi primari care au semnat Declaraţia de Unire: s. Visoca (primar Grigore Pleşca) şi com. Bădiceni (primar Vasile Palamari). Declaraţia de Unire este un simbol, un semnal că recunoaştem adevărul istoric al neamului.
Juridic, va sosi clipa istorică. Sper să nu fie ratată. Sunt sigură că tot ei vor fi primii, aşa-zişii patrioţi „curat-murdar” ca la Caragiale. E timpul altor Machiavelli.
Îi văd din nou pe aceeaşi oameni care au fost în anii ’90: modeşti, curajoşi, care au readus acasă valorile româneşti şi care nu cer funcţii, onoruri. Ei luptă, cu tot respectul pentru ei.
Unirea se va face. Altă cale nu există. Se va face cu ajutorul lui Dumnezeu, iar la judecată vom merge cu tot neamul împreună. Să apropiem clipa istorică. Să sărbătorim cu bucurie Centenarul Marii Uniri 1918-2018 şi să ne unim eforturile pentru ce a ne cunoaşte istoria şi a da o lecţie de patriotism copiilor şi nepoţilor noştri.
Dumnezeu să binecuvânteze România şi poporul din Basarabia.

Ana Bejan, Consiliul Unirii, Soroca

Articolul precedentFotografia zilei: Aici în 1711…
Articolul următorFuego și Irina Loghin vor concerta astăzi la Soroca
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.