Au fost lansate modulele de instruire pentru APL și ONG-uri

0
36

La Soroca, în cadrul unei conferinţe de presă, au fost prezentate tematicile a cinci module de instruire, create în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale — experienţa ţărilor Vişegrad pentru Ţările Parteneriatului Estic”, care vin să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale de pe cele două maluri ale râului Nistru.

Modulele vor sta la baza programului de studiu al „Academiei de Consolidare a capacităţilor comunităţilor locale”, fondată în cadrul proiectului menţionat. „Acestea abordează tematici precum: Experienţa ţărilor Vişegrad (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria) în implementarea reformelor, posibilități de aplicare în Ucraina şi Republica Moldova; Colaborare efectivă între APL, ONG şi mass-media ca mecanism de dezvoltare a comunităţilor locale; Mecanisme de participare a societăţii în procesul decizional; Planificarea strategică; Fundraising, pregătirea propunerilor de proiect”, a informat Andrei Kavuneţ, coordonatorul proiectului, care a povestit şi despre etapele anterioare ale proiectului, partenerii din Uniunea Europeană, dar şi despre modul de funcţionarea Academiei.

Membrii societăţii civile şi APL vor putea aplica pentru a participa la instruire potrivit intereselor sau domeniului de activitate, la unul dintre aceste traininguri, propuse public spre alegere. Aceste lecţii sunt create de către participanţii proiectului din Ucraina şi Moldova, care anterior şi ei au fost instruiţi la seminare desfăşurate în cele patru ţări Vişegrad. Astfel, participanţii vor transmite, la rândul lor, propria experienţă în domeniile în care activează, precum şi experienţele ţărilor menţionate.

„Selecţia membrilor celor cinci echipe a decurs într-un mod democratic, a menţionat Serghei Tatuseac, preşedintele Euroregiunii Nistru. Ulterior am propus ca la această conferinţă să fie prezenţi preşedinţii raioanelor membre ale Euroregiunii Nistru, pentru ca dvs. să aflaţi ideea proiectului şi eventual să veniţi cu propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii Academiei, or crearea acesteia nu este scopul final al proiectului. Important e să reuşim o instruire pentru organele ocale de conducere, în baza experienţei învăţate din cele patru ţări Vişegrad.”

La conferinţă au participat autoritățile raionului Soroca şi raioanelor Donduşeni, Ocniţa, Dubăsari, Şoldăneşti, membri ai Euroregiunii Nistru, partener al proiectului. După ce membrii grupurilor moldo-ucrainene au prezentat cele cinci module de instruire, oficialii s-au dat cu părerea.

Mihai Mâţu, preşedintele raionului Soroca:

“După ce am luat cunoştinţă de conţinutul proiectului şi cel al modulelor prezentate, îmi doresc să fiu prezent la toate instruirile şi să pătrund în detalii în fiecare dintre temele propuse, deoarece acum am ascultat doar esenţa, dar cred că sunt mult mai multe informaţii utile de aflat şi de învăţat. (…) Calitatea persoanelor de la conducere, cunoştinţele lor în materie de conducere a comunităţii locale, de planificare strategică şi de găsire a soluţiilor pentru a realiza acest plan, sunt primordiale”.

Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari:

“Acest proiect este binevenit, iar experienţa ţărilor Vişegrad este important pentru noi, or împreună noi vom putea face lobby pentru schimbări spre bine în societatea noastră. (…) Moduele prezentate se combină perfect cu necesităţile comunităţilor noastre de creare a unei baze de implementare a reformelor, realizare a schimbărilor din diferite domenii din societatea noastră”.

Valeriu Casapu, preşedintele raionului Donduşeni:

“Am activat în APL în perioada URSS-ului, acum din nou sunt în sistem. Observ schimbări pozitive, dar şi negative. Din păcate, ceea ce a fost de bine în perioada sovietică, nu am preluat şi nu am dezvoltat, astfel, periodic „călcăm pe greblă”. De ce trebuie îmbunătăţit sistemul APL? Scopul final este bunăstarea cetăţenilor, de a ceea APL trebuie să lucreze, iar un punct important în activitatea acestora este planul strategic, care trebuie periodic îmbunătăţit. Aşa facem în raionul Donduşeni, este o susţinere simţitoare”.

Vasile Romaniuc, preşedintele raionului Ocniţa:

“Orice schimbate trebuie începută cu sine, să fim disciplinaţi, să ridicăm economia şi să nu mai cerem în continuu. Aflat într-o vizită în Polonia am aflat cu mirare că la ei bugetul local este planificat astfel încât 50% să fie investiţii, iar jumătate din angajaţii Gminei lucrează la scrierea şi implementarea proiectelor. O fi un exemplu bun, dar sunt de părerea că trebuie să devenim independenţi din punct de vedere economic. Să acţionăm după principiu „nu ne daţi peşte, daţi-ne undiţe”. Suntem la o etapă grea atât noi, cât şi Ucraina, starea economică lasă de dorit. Din păcate, am plecat de la sistemul vechi, dar nu am creat un sistem nou, suntem în drum de 25 de ani, deja trebuie nu doar să vorbim şi să auzim, dar să întreprindem nişte măsuri palpabile pentru a schimba situaţia spre bine în comunităţile noastre”.

Svetlana Rotundu, preşedintele raionului Şoldăneşti:

„După părerea mea, acest proiect este foarte interesant şi ne oferă o posibilitate unică de a ne întruni şi a discuta în comun cu colegii din Ucraina subiecte atât de interesante actuale pentru comunităţile noastre”.

„Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale — experienţa ţărilor Vişegrad pentru Ţările Parteneriatului Estic” este implementat cu sprijinul Fondului ţărilor Vişegrad, în Ucraina de către Organizația “Ucraina-Polonia-Germania, “Euroregiunea Nistru”, în colaborare cu asociația APL Vinnița și Centrul Regional de Resurse pentru Comunitățile din Vinnița, iar în Moldova de către Consiliul raional Soroca și “Euroregiunea Nistru”. Parteneri ai proiectului sunt cinci ONG din țările Vișegrad: Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria.


Articolul precedentLIVE TEXT: Ședința Consiliului orășenesc (UPDATE)
Articolul următorOpțiuni în agricultură pentru o ROADĂ mai bogată (FOTO/VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.