Astăzi este marcata Înălțarea Sfintei Cruci, mare sărbătoare religioasă.

0
130

 Ortodocșii, care sărbătoresc pe stil nou își amintesc de importanta lemnului sfânt în istoria creștinismului. Se sărbătoresc următoarele:

 Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus și înălțarea ei în fata poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie, în anul 335. Ea a fost aflata la porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. La Golgota erau trei cruci. Se spune ca, pentru a afla care este cea pe care a fost răstignit Mantuitorul, patriarhul Macarie a atins fiecare cruce de o femeie moarta. In momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, a înviat și atunci au știut ca aceea e crucea pe care a fost răstignit Hristos; Aducerea Sfintei Cruci în Ierusalim, la biserica Sfântului Mormânt, in anul 629.

Ziua Crucii este cinstita prin post, rugăciune si praznice. Credincioșii tin post pentru a avea o familie sănătoasa, spor și armonie în casa. In aceasta zi sunt “Mosii de toamna”. De Înălțarea Sfintei Cruci, se duc la biserica ulcele pline cu miere și lapte, iar de toarta lor se leagă un fir de ață roșie. Se pune un colac pe fiecare cana și se dau de săracilor, pentru a pomeni rudele decedate.

De Înălțarea Sfintei Cruci, în tradiția populara, se aduna frunze de busuioc, menta, cimbru, care se considera plante magice și se sfințesc la biserica pentru a lina durerea. Busuiocul se pune în vasele cu apa pentru pasări pentru a le ocroti. Se face un ritual și pentru pomii care nu rodesc: se agață de ramurile acestora cruci făcute din busuioc sfințit.

Cum se face cruce? Acest semn trebuie făcut cu respect și smerenie: se împreunează primele trei degete de la mana dreapta, care simbolizează Sfânta Treime, iar celelalte doua degete se strâng în palma (simbolizându-i pe Adam și Eva). Se duce mana la frunte, zicând: “In numele Tatălui”, la pântece – “Si al Fiului”, la cei doi umeri (întâi dreptul) – “și al Sfântului Duh”. Lăsând mana jos, zicem “Amin”. Biserica spune ca fruntea reprezinta cerul, pieptul- pământul, umerii fiind semnul puterii.

„Prin cruce s-a omorât moartea, s-a dezlegat păcatul strămoșesc, ni s-a dăruit Învierea și am redevenit fiii și moștenitorii lui Dumnezeu“ (Rom. 6,3; Gal. 3,27). Biblia spune ca prin semnul crucii va fi vestita a doua venire a Domnului pe Pământ, când se va arata pe cer mai luminoasa decât un fulger. Crucea se va însemna pe frunțile tuturor credincioșilor. De aceea, ziua în care se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci este deosebit de importanta. (SURSA: teotrandafir.ro)


Articolul precedentMateriale informative pentru partenerii proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”
Articolul următorSfinții Martiri Brâncoveni — ocrotitorii Sorocii și ai Țării
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.