Astă noapte deasupra Sorocii au trecut sateliții Starlink ai lui Elon Musk. I-ai văzut și tu? / VIDEO

0
3441
foto: Bogdan Leșan

Câțiva soroceni ne-au scris și trimis imagini cu un fenomen inedit – mai multe “stele” așezate în linie dreaptă luminau pe cer deasupra raionului Soroca. Acestea se mișcau ordonat și erau vizibile cu ochiul liber, fapt care i-a intrigat pe unii să le filmeze cu telefoanele. De fapt este vorba de sateliții Starlink ai lui Elon Musk.

Proiectul Starlink este o inițiativă dezvoltată de compania spațială SpaceX, înființată de Elon Musk, cu scopul de a crea o constelație globală de sateliți pentru furnizarea de internet de mare viteză în întreaga lume.

Iată câteva lucruri interesante despre proiectul Starlink generate de IA:

Scopul principal: Scopul Starlink este de a furniza acces la internet de mare viteză și înaltă calitate pentru zonele rurale, unde infrastructura terestră tradițională este limitată sau inaccesibilă. Proiectul își propune să aducă conectivitate globală la scară largă și să reducă decalajul digital dintre regiunile bine conectate și cele mai puțin dezvoltate.foto: Bogdan Leșan

Constelația de sateliți: Starlink intenționează să lanseze și să opereze o rețea de mii de sateliți, amplasați într-o orbită joasă a Pământului (LEO). Astfel, se evită întârzierile semnalului care apar în cazul rețelelor satelitare tradiționale situate în orbite mai înalte. În prezent, SpaceX a obținut aprobări pentru lansarea a peste 40.000 de sateliți Starlink.

Inovația tehnologică: Sateliții Starlink sunt concepuți pentru a fi mai mici și mai ușori decât sateliții tradiționali, utilizând o tehnologie numită “design plat”. Acest lucru permite SpaceX să lanseze mai mulți sateliți într-o singură misiune și să optimizeze procesul de producție și costurile. De asemenea, sateliții sunt echipați cu propulsoare ionice pentru a-și menține poziția în orbită și pentru a permite deplasări și reîncadrări mai rapide.

Lansările și operarea: Lansările de sateliți Starlink au început în mai 2019, iar până în prezent SpaceX a efectuat numeroase misiuni de lansare, plasând în orbită sute de sateliți. Sateliții Starlink sunt operaționali la o altitudine de aproximativ 550 km și formează o rețea mesh (reticulată), ceea ce înseamnă că aceștia se conectează între ei pentru a furniza conectivitate constantă.

Articolul precedentCe așteptări au sorocenii de la Summitul European ?
Articolul următorMeteo: în prima zi de vară vom avea cer noros și până la +23 de grade Celsius
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.