APENDICELE – un organ important sau unul … de prisos?

0
403

De ani de zile specialiștii din domeniul medical au fost de acord că apendicele este inutil, fiind doar o porțiune mică a intestinului gros. Alfred Sherwood Romer și Thomas S. Parsons au spus chiar: „Importanța sa majoră pare să fie sprijinul financiar al profesiei chirurgicale”.

Dar s-a dovedit că și știința mai greșește uneori.

Cercetătorii au descoperit adevăratul scop al apendicelui și acesta este destul de uimitor.

În 2007, s-a realizat un studiu pentru a determina dacă apendicele era sau nu un organ importantcare adăpostește bacterii sănătoase, necesare pentru o sănătate intestinală optimă.

Și acum, un nou studiu de la Duke University Medical Center a descoperit că peste 50 de specii de pe arborele evolutiv al mamiferelor au apendice, iar diferența dintre mamifere este atât de mare încât trebuie să fi evoluat de până la 38 de ori.

Dacă acest lucru nu este suficient de uimitor, aceleași descoperiri ale aceluiași studiu sugerează că apendicele nu a evoluat din cauza vreunei schimbări externe în comportamentul uman. Descoperirile confirmă provizoriu ceea ce oamenii de știință au speculat de ani de zile – că apendicele are scopul de a adăposti bacteriilor bune

„Deși nu există nicio certitudine, abundența de dovezi circumstanțiale reprezintă un argument puternic pentru rolul apendicelui ca loc în care bacteriile bune pot trăi în siguranță și netulburate până când sunt necesare”, a spus dr. William Parker, profesor asistent de chirurgie experimentală la Duke.

Deci, ce înseamnă asta pentru tine?

Motivul pentru care rata apendicitei în societățile industrializate este atât de mare se speculează a fi rezultatul reacției excesive a sistemului imunitar la paraziți și boli. Mai simplu spus, suntem prea curați și igienici și atunci când corpul nostru este expus la ceva neobișnuit, poate apărea o inflamație în apendice.

Dar, evident, apendicele nu este crucial pentru supraviețuire, deoarece milioane de oameni l-au eliminat… nu?

De fapt, funcția pe care se crede că apendicele o îndeplinește este una foarte importantă, dar în cazul în care ați fost operat de apendicită nu vă speriați, puteți ajuta la repopularea intestinului cu bacterii bune.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentIMPORTANT! 8 Lucruri utile pe care toți ar trebui să le avem în geantă în caz de urgență
Articolul următorCe i-au spus sorocenii unui Ministru venit pe timpuri în vizită la Soroca?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.