Apa – o sursă primordială pentru existență și la Rublenița / GALERIE FOTO

0
205

Apa – o sursă primordială pentru existență. Aceasta este ideea principală promovată de profesoara Mardici Marcela de la gimnaziul din satul Rublenița, în cadrul activității extracurriculare organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, la care au participat 14 elevi ai claselor gimnaziale V-IX. Tema activității a fost „Influența omului asupra calității apei la nivel mondial și în Republica Moldova”.

Scopul general al acestei activități a fost de a informa elevii cu privire la resursele de apă la nivel mondial și în Republica Moldova, precum și de a-i ajuta să conștientizeze importanța apei pentru existența lumii organice, inclusiv a omului. În cadrul activității, elevii au fost antrenați să realizeze proiecte în diverse aplicații digitale despre apă, iar apoi le-au prezentat în fața colegilor și au formulat diverse concluzii. Astfel, au fost discutate activitățile negative ale oamenilor asupra hidrosferei, cum ar fi desecarea râurilor și lacurilor, poluarea cu deșeuri reziduale, distrugerea biodiversității lumii organice, pescuitul excesiv și poluarea oceanelor cu produse petroliere. 

În Republica Moldova, sursele de apă sunt modeste, iar calitatea apei din râuri este nefavorabilă, mai ales în cazul râurilor interne. Conform BNS, în anul 2021 s-au efectuat cercetări asupra calității apei și s-a stabilit că din 1499 de probe de la sursele centralizate, aproximativ 61% au fost cu abateri de la normele sanitare, iar din 1248 de probe de la sursele descentralizate, aproximativ 74% au fost cu abateri de la normele sanitare.

În ceea ce privește soluțiile propuse de elevi, acestea au venit cu propuneri referitoare la măsurile de ameliorare a calității apei, cum ar fi utilizarea rațională a apei potabile, folosirea obiectelor reciclabile și ușor descompuse, evitarea aruncării deșeurilor toxice pe malurile și albiile apelor și construirea de bazine pentru colectarea deșeurilor de orice fel și a reziduurilor.

Concluziile formulate la finalul activității au subliniat faptul că apa este o resursă vitală, esențială pentru existența geosferelor planetei, iar omul este principalul factor negativ al hidrosferei. Pentru a consuma o apă calitativă, trebuie să depunem efort pentru a o proteja și a păstra sursele sale într-o stare bună de funcționare.


Articolul precedentBanca Mondială oferă 9.000.000 de euro pentru construcția, la Soroca, a unei Stații de epurare
Articolul următorVictor BOTNARI: Ce știai despre relațiile diplomatice a domnitorilor noștri cu Vaticanul? / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.