Anticafeneaua din Bălți formează tineri activi, implicați, cu spirit civic bine dezvoltat

0
218

Asociația Obștească “Centrul de Instruire și Dezvoltare ANIMA” din municipiul Bălți este printre cei 59 de beneficiari ai Programului de granturi din cadrul Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Organizația implementează proiectul “Anticafeneaua din Bălți — spațiul participativ pentru tineri”. Mihalcean Nonna, director executiv AO CIDP Anima, ne-a povestit în acest interviu ce este Anticafeneaua din Bălți, prin ce sunt atrași tinerii din municipiu și ce-și propune organizația să facă în cadrul proiectului menționat.

— Doamnă Mihalcean, din capul locului vă rog să ne spuneți ce presupune denumirea proiectului, de ce Anticafeneua?
— Îi spunem Anticafenea pentru că este un spațiu unic și nou, primul din RM care a fost deschis acum trei ani la Bălți în cadrul Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret, cu scopul de a mobiliza tinerii, a-i implica în activități educaționale nonformale și a crește tineri lideri, de a deveni ”Anti” la tot ce este pe săturate și neinteresant, neutil. De fapt, Anticafeneaua are drept concept de a oferi posibilități de dezvoltare personală tinerilor și un spațiu de socializare, unde fiecare poate să se afirme și să-și dezvolte creativitatea, să fie util pentru comunitate și semeni, să poată participa la diverse evenimente, dar și să le organizeze/modereze, acest proiect fiind una din oportunități pentru tinerii din municipiu.

— Care este scopul principal al acestui proiect?
— Dezvoltarea spiritului civic în rândul tinerilor din municipiul Bălți.

— Prin ce activități planificați să atingeți scopul enunțat?
— Una din activități a ținut direct de formarea echipei de 15 tineri din municipiu, care vor fi antrenați timp de trei luni într-un curs de patru traininguri de câte două zile fiecare, cu parte teoretică, dar și practică, în care aceștia vor învăța drepturile sale, metode de comunicare cu APL, elaborarea hărții comunitare a problemelor, petiția ca instrument de comunicare. Ca rezultat, tinerii vor identifica o listă de probleme comunitare și se vor antrena în elaborarea petițiilor bazate pe această listă de probleme. Petițiile vor fi înregistrate la APL, iar rezultatul acestora va fi monitorizat de tineri. O altă activitate ține direct de implicarea în vizionările de film a 160 de tineri din municipiu, care vor viziona două filme artistice, cu tematica drepturilor omului și puterii fiecăruia de a dezvolta comunitatea și moderarea discuțiilor pe baza celor vizionate.

Anticafeneaua are drept concept de a oferi posibilități de dezvoltare personală tinerilor și un spațiu de socializare, unde fiecare poate să se afirme și să-și dezvolte creativitatea, să fie util pentru comunitate și semeni…

— Știm, inclusiv din experiența noastră, că tinerii sunt greu de mobilizat și de cointeresat, ei având multe locuri sau ocupații alternative, mai cu seamă într-un oraș ca Bălți. Cum reușiți să atrageți tinerii, să-i interesați să participe la activități?
— Pentru a invita participanți la vizionări de film, am încheiat acorduri de colaborare cu patru instituții de învățământ din municipiu, însă pentru a participa la cursul de lungă durată de formare în Activism civic, am apelat la un formular online de înregistrare și la moment avem un număr de aplicări mai mare decât numărul de locuri posibile în program. Acest formular a fost lansat pe pagina partenerilor noștri, al Anticafenelei nemijlocit, care la moment este unul din cele mai cunoscute și adorate spații pentru tineri, iar la pagina de Facebook al Anticafenelei sunt abonați cca 1000 de tineri din toate instituțiile, respectiv nu am întâmpinat greutăți de a forma grupul de participanți, și suntem siguri că după prima ediție a proiectului vor fi solicitări pentru a-l replica în municipiu cu un număr mai mare de activități și participanți.

— Povestiți-ne mai detaliat despre vizionarea filmelor în cadrul proiectului.
— Filmele sunt foarte bine focusate pe temă, iar expertul invitat la activitate știe să ofere întrebări de concretizare și să ofere spațiu de expunere. Noi nu punem accent pe vizionarea filmului, ci pe debifarea calitativă care urmează, pentru că doar în comunicare și întrebări-răspunsuri în grup mixt se dezvoltă grăuntele gândirii critice.

— De ce tinerii din municipiul Bălți ar trebui să fie receptivi la inițiativele și activitățile proiectului, ce au ei de câștigat din asta?
— Comunicare, socializare, noi prieteni, pe de o parte, și cunoștințe, abilități practice în cum să fii cetățean activ în comunitatea ta, certificat de participare și recunoștință din partea locuitorilor pentru implicare, ar fi pe cealaltă parte, ce ar câștiga acești tineri.

— Dar ce are de câștigat societatea de pe urma activității ONG-urilor, cum ar fi CIDP “ANIMA” la general și în urma acestui proiect în particular?
— Un grup de tineri activi, cu viziuni și abilități de comunicare cu APL-ul, implicați în dezvoltarea comunității și un grup cu un spirit civic bine dezvoltat, cu gândire critică, deci cu perspectivă de creștere, poate potențiali consilieri sau activiști, lucrători în APL sau agenți economici responsabili — un număr mai mare de cetățeni implicați, ceea de ce acum ducem lipsă.

— Vă mulțumesc!

***

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentUnde va fi deconectată energia electrică în perioada 28 – 31 ianuarie
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Măria Sa, Ștefan al Moldovei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.