ANSP: Să reducem riscul de expunere la mușcătura de căpușă

0
51

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, tufișuri). Omul poate fi atacat accidental de căpușe, când ajunge în mediul lor de viață. Prin înțepătura unei căpușe infectate se transmit agenți cauzali ce pot provoca maladii precum encefalita de căpuşă, boala Lyme, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q, babesioza etc. Căpușele mai des se atașează de zonele deschise ale corpului (membrelor inferioare și superioare), în zonele bine vascularizate ale corpului uman: regiunea gâtului, regiunea inghinală, fosei axilare, pe abdomen, gât și cap.

Cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială în Republica Moldova este Boala Lyme. Condițiile meteo din ultima perioadă au favorizat multiplicarea căpușelor practic pe tot parcursul anului, fapt ce a condiționat creșterea contactului cu oamenii și, respectiv, creșterea morbidității de la 185, în anul 2023, până la 249 de cazuri, în anul 2024. În anul 2024, s-au înregistrat 88 de cazuri de boală în rândul copiilor cu vârste de până la 17 ani, iar până la 2 ani s-au îmbolnăvit 7 copii. Astfel, îndemnăm adulții să acorde atenție sporită instruirii copiilor în privința comportamentului în zonele verzi și măsurilor respective de protecție.

Semnul cel mai frecvent al bolii Lyme este eritemul migrator” – o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele infectate și, de obicei, începe la locul mușcăturii căpușei. Adesea, „eritemul migrator” este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 3-30 de zile de la înțepătura capușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări pentru a reduce riscul de expunere la mușcătura de căpușă:

  • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenţie la contraindicații la gravide, la copii);
  • Acoperiţi-vă braţele şi picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi;
  • Purtați pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; nu este indicat să purtați papuci/ sandalele în zonele de risc;
  • Folosiţi haine şi pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele;
  • În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur;
  • Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție;
  • Fără strictă necesitate, evitați mediile în care căpușele viețuiesc;
  • Inspectați periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele.

La întoarcere din natură obligatoriu vom efectua:

  • Verificarea hainelor și a lenjeriei de corp la prezența căpușelor;
  • Inspectarea minuțioasă a corpului în fața oglinzii, la copii – îndeosebi a regiunilor cu piele fină (subraț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât şi cap);
  • Pieptănarea părului cu un pieptene des;
  • Inspectarea animalelor de companie;
  • Respectarea regulilor de igienă – primirea dușului, spălarea hainelor.

Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă:

  • Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore.

      Recomandări utile pentru îndepărtarea căpuşei în situația în care nu puteți apela la serviciul medical

Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să nu rămână înfipt în rană.

  • Spălați-vă bine pe mâni cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit în unghi, tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic de 70%.
  • Cu pensetă se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare uniformă, fără a răsuci, cu atenţie să nu zdrobiți/striviți căpușa, se extrage din piele.
  • Locul mușcăturii dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică.

Nu se recomandă folosirea de căldură sau diferite substanțe, aplicarea uleiurilor pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție.

NU toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei, deci nu orice mușcătură presupune riscul de a dezvolta borelioză, iar cercetarea căpușei în laborator nu este necesară. Este importantă monitorizarea stării de sănătate a persoanei mușcate, iar în cazul apariției simptomelor sugestive, precum eritem migrator, febră moderată, slăbiciune, dureri articulare sau musculare și inflamația ganglionilor limfatici, se recomandă consult medical prompt.

SURSA: ansp.md


Articolul precedent„Războiul nu e un film de acțiune. Nu e despre glorie sau eroism, ci despre durere, pierderi și suferință…” – mărturii ale veteranului Iurie Mutruc, despre războiul din Afganistan
Articolul următorAm fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiul 3 la 44 de ani. Iată cele 5 simptome pe care le-am ignorat
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.