ANSP informează oamenii privind riscurile asociate cu expunerea la plumb

0
29

Activități de informare și conștientizare a riscurilor cauzate de expunerea la plumb asupra sănătății omului, a mediului și modalități de prevenire a efectelor nefaste vor fi desfășurate în perioada 20-26 octombrie. Cu un anunț în acest sens a venit Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Evenimentul are ca scop de a promova eliminarea treptată a vopselei cu plumb la nivel mondial, prin stabilirea unor măsuri obligatorii din punct de vedere juridic pentru a opri fabricarea, importul, exportul, distribuția, vânzarea și utilizarea vopselelor cu plumb în fiecare țară.

Specialiștii ANSP avertizează că expunerea la plumb poate avea consecințe grave și ireversibile asupra sănătății. În special, copiii prezintă o vulnerabilitate crescută la otrăvirea cu plumb.

„Organismul acestora poate absorbi o cantitate de 4-5 ori mai mare decât adulții dintr-o anumită sursă. Sunt demonstrate efectele nefaste asupra dezvoltării neurocognitive sau comportamentale, afectând inclusiv sistemul nervos central, cardiovascular, gastrointestinal, reproductiv, hematologic, renal și imunologic”, comunică reprezentanții ANSP.

De menționat că Organizația Mondială a Sănătății a identificat plumbul ca fiind unul dintre cele zece substanțe chimice care prezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică și care necesită acțiuni din partea statelor membre pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, a copiilor și a femeilor de vârstă reproductivă.

„Actualizarea din 2021 a OMS privind impactul substanțelor chimice asupra sănătății publice estimează, că aproape jumătate dintre cele două milioane de vieți pierdute din cauza expunerii la substanțe chimice cunoscute în 2019 s-au datorat expunerii la plumb”, scrie într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În acest sens, ANSP reiterează necesitatea de a selecta cu precauție vopselele destinate utilizării la lucrările de reparație și evitarea categorică a celor care conțin plumb. Pentru aceasta se recomandă verificarea minuțioasă prin studierea etichetei componentelor vopselelor, până la achiziționarea acestora, iar la necesitate, solicitarea de la agentul economic a actelor suplimentare, care ar confirma inofensivitatea produsului.

sursa: stiri.md


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPUBLICITATE/ EFSE укрепляет сотрудничество с Microinvest для расширения кредитования МСП в национальной валюте в Молдове
Articolul următorEmisiunea „W”: Reflecții după referendum – cum s-a votat la Soroca, în republică și diasporă / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.