Angela CROITOR: „Ceea ce mă pasionează cu adevărat e dezvoltarea locală

0
362

E timpul să fii activ

  „Când vorbesc de profesie sunt uneori confuză… Datorită dascălilor extraordinari, necesitații de a face față anumitor provocări în activitate sunt în permanentă cunoaștere. Am absolvit  facultatea de Protecție a Mediului a Universității de Studii Politice şi Economice Europene «C. Stere» ca mai apoi să înțeleg că ceea ce mă pasionează cu adevărat e dezvoltarea locală şi au urmat ani de perfecționare: cursuri la Academia de Administrare Publică, Psihopedagogie și Leadership în instruire la Universitatea Pedagogică de Stat  «Ion Creangă», vizite de studiu peste hotare în scop de preluare bune practici, management de proiecte la USAMV București ş.a. La moment, în calitate de manager la Colegiul de Studii Integrate al USPEE «C. Stere» şi coordonator de proiecte în cadrul  a două asociații obștești încerc să fac față cu cinste proiectelor inițiate și  implementate în scop de dezvoltare locală. Dezvoltarea locală în viziunea mea reprezintă un proces de consolidare a eforturilor reprezentanților sectoarelor public, mediului de afaceri și societății civile  în scop de creare a unor condiții favorabile pentru creștere economică și calitate socială”. (Angela CROITOR)

 

– Ne-ar fi interesant să aflăm ce este astăzi AO „Viitorul din Maramonovca”, când a fost fondată, ce scopuri are…

– La AO „Viitorul din Maramonovca” am fost atrasă de prieteni, oameni de dedicați, îndrăgostiţi de ţară. Nu sunt originară din Maramonovca – această localitate frumoasă, dar deja mă simt adoptată de localnici, sunt binevoitori, deschiși și receptivi la tot ce e nou. AO „Viitorul din Maramonovca” este o organizație creată în 2003 de un grup de inițiativă locală din satul Maramonovca în scop de: dezvoltare a localității și renovării infrastructurii; promovarea valorilor democratice; apărarea drepturilor omului; instruirea tinerilor în domeniul antreprenorial și economic; valorificarea patrimoniului cultural – istoric; dezvoltarea societății civile.

– Ce alte proiecte aveți deja implementate, cu sprijinul cui și care a fost impactul lor în societate. Cine au fost beneficiarii, din ce domenii și, eventual, din ce localități?

– Membrii echipei posedă experiență de implementare de proiecte în domeniul antreprenoriatului, investițiilor, modernizării infrastructurii, activismului civic și abilitarea comunității pe diferite subiecte social-umane, culturale și economice. Proiecte implementate: Reparația școlii medii din s. Maramonovca în anul 2005 cu un buget total de 900 000 lei; Instalarea sistemului de încălzire la grădinița de copii s. Maramonovca în anul 2014 și bugetul total de 370358 lei; Lucrări de reparație la grădinița de copii din s. Maramonovca în anul 2016 și cu buget total de 429 276 lei… În 2018 m-am alăturat echipei pentru a facilita ca manager crearea Centrului Rural De Instruire Maramonovca CRIM cu un buget de 45 000 EUR. Numărul de beneficiari în proiect-47 de tineri ce  au participat la sesiuni de instruire, 5 beneficiari direcți din raion  au beneficiat de granturi de 4500 EUR  fiecare pentru a înființa o afacere,  astfel  vom beneficia de servicii mai calitative și noi locuri de munca. Au fost finanţate – serviciu auto, atelier de croitorie, atelier de reparație calculatoare, utilaj pentru vânzarea laptelui, producere de foi de ceară. Proiectul a fost realizat cu  suportul Uniunii Europene, Suediei şi Fundației Est-Europene. Ulterior am implementat alt  proiect Dezvoltare prin colaborare,  la nivel de 7 sate, ca manager al GAL Calea Dropiei. Proiectul a fost finanțat de Solidarity Fund PL, PolishAid şi USAID. Au fost finanțate 8 proiecte și implementate în perioada iunie-decembrie 2019: procurarea utilajului de răcire a laptelui; amenajarea unui popas turistic; construirea a 2 sere; amenajarea și dotarea unei crescătorii de ciuperci; utilaj de prelucrare a lemnului; dotarea unei prisăci; dotarea cu încălțăminte a ansamblului „Grația”; amenajare unui teren de joacă de lemn (operă a meșterilor din zonă); dotarea cu utilaj nou a unui centru medical.

– Ce proiect implementează AO Viitorul din Maramonovca” în cadrul actualului Proiect „Dezvoltarea societății civile la nivel local în RM”, finanțat de UE și KAS și ce impact va avea acesta pentru beneficiari?

– Proiectul “CILS”,  se implementează cu suportul Fundației Konrad Adenauer și a Uniunii Europene în scop de sporire a implicării civice în procesul decizional. Suma totală -30 000 EUR. Actuala aplicație este depusă din numele Grupurilor de Acțiune Locală „Calea Dropiei” și „Valea Cuboltei”, manager şi co-autor de proiect e dna Natalia Rotari, o personalitate deosebită. Scopul proiectului este promovarea și fortificarea comunicării și colaborării dintre societatea civilă, sectorul public și mediul de afaceri pentru identificarea și soluționarea problemelor locale prin implicarea activă a Grupurilor de Acțiune Locală (GAL).  Obiectivele proiectului: Identificarea, instruirea și formarea coordonatorilor locali (28 reprezentanți ONG locale sau a grupurilor de inițiativă din localitățile raionului Drochia); Informarea și sensibilizarea populației în scop de identificare și soluționare a problemelor locale; Realizarea activităților de networking în scop de revizuire a politicilor publice locale, evaluarea eficienței APL, implicare în proces decizional a membrilor societății civile și a reprezentanților business-ului local, precum și preluarea bunelor practice. Rezultate preconizate:60 de tineri să posede abilități de scriere și implementarea a unui proiect comunitar, 300 persoane vor cunoaște  modalități de promovare a idei la nivel de APL, 28 de probleme promovate și soluționate în cadrul ședințelor Consiliilor Locale , confirmate prin decizii aprobate.

– Apropo, cum conlucrează AO „Viitorul din Maramonovca” cu APL, în realizarea acestui proiect?

– Reieșind din scopul și acțiunile planificate, proiectul presupune inclusiv consolidarea și instruirea OSC-urilor de nivel local – dotarea acestora cu instrumente de comunicare cu autoritățile publice și reprezentanții business-ului local, cu populația și Grupurile de Inițiativă Locale. Aceste instrumente vor constitui, dar nu se vor limita la: organizarea activităților de networking, instruiri privind modul de utilizare a datelor disponibile, creșterea capacităților de colectare de fonduri (fundraising); module de formare pe diverse tematici, schimburi de experiență cu organizații din alte zone ale țării ș.a. Totodată, ținem să menționăm că localitățile vizate în proiect nu dispun de specialiști în domenii tematice, proiectul venind cu o oportunitate de a investi în cunoștințele și aptitudinile reprezentanților din diferite sectoare ale societății, în acest mod mobilizând o resursă socială puternică, care va oferi în final un rezultat bazat pe cooperare cui APL , transparență și implicare activă.

– În ce măsură pandemia a afectat activitatea Dumneavoastră?

– Pandemia și-a introdus corectivele, dar la general, ne-am orientat și continuăm activitățile panificate.

– Doamnă Croitor, ce activități preconizați pentru perioada următoare, inclusiv până la finalizarea proiectului.

– Vom organiza școala tânărului manager, ateliere de fundraising, management de proiecte,audieri publice , vizite de studii, campanie de mobilizare comunitară pentru informare și sensibilizare a populației, activități comune de networking , implicare în proces decizional a societății civile și business-ului prin schimbarea comportamentului pasiv în unul participativ. Vom scrie și aplica noi proiecte împreună cu beneficiarii. De fapt, e important să rămână ulterior proiectului, în fiecare localitate, o echipă de 5-6 oameni «molipsiți» de  dezvoltare locală, scriere de proiecte , implicare civică. Sunt  încrezută că dacă avem în comunitate o astfel de echipă, vom asigura prin atragerea fondurilor  nerambursabile  și implicarea societății dezvoltarea  și bunăstarea localității şi oamenilor.

– Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc succes în implementarea proiectului.

Consemnare, Victor Cobăsneanu

 

 


Articolul precedentImunizarea profilactică a copiilor a fost reluată
Articolul următor+9 cazuri noi de COVID-19 în raionul Soroca sunt confirmate astăzi
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.