“Amicii Nistreni” — Locul II în Campionatul Național la Turism Sportiv și Orientare în Spațiu

0
168

Clubul sportiv de nevăzători “Amicii Nistreni” din Soroca s-a întors cu premii importante de la Campionatul Național la Turism Sportiv și Orientare în Spațiu între nevăzători și slab văzători.

Timp de patru zile, numeroase echipe din țară au concurat între ele pentru a învinge în probele campionatului, printre care: tragerea la țintă, orientare și mobilitate în spațiu, tehnica turismului pedestru etc. Campionatul s-a desfășurat în raionul Hâncești, în sânul naturii, unde participanții au îmbinat modul activ de viață și comunicarea cu sportivi din alte echipe. Sorocenii sunt mândri de rezultatele obținute, locul II la concursul general între echipe și multe locuri de frunte la alte probe individuale sau în grup. Din an în an echipa lor este tot mai experimentată și puternică, spun sportivii. La campionatul din acest an, în echipa din Soroca a fost reprezentată de 15 membri, bărbați și femei.

Marcel Cazac, căpitanul echipei: “În acest an au participat 22 de echipe din țară, dintre acestea 16 echipe cele mai puternice, inclusiv echipa din Soroca. Am trecut prin mai multe probe: traseu pe funie, orientarea în spațiu, țintașul, schi pe iarbă, gazeta, emblema, culinară și viața de tabără, proba artiștilor amatori. Clubul nostru a fost fondat în 2013, pentru ca să ne putem antrena și să putem participa la competiții gen fotbal, godbal, toorbal, probe paraolimpice. În club sunt 18 persoane bărbați și femei. Pe parcursul anilor am luat și locuri de frunte și locurile II, III, dar am și pierdut, căci trebuie să știi și să pierzi”.

Fiodor Cernavca este unul dintre membrii echipei, care nu scapă nicio competiție. “Am participat aproape la toate probele: huțam, proba artiștilor amatori și altele”, spune sportivul.

Eu am fost paznic în proba vieții de tabără, am păzit rugul două nopți la rând să nu se stingă, povestește Nina Dobrovolschi. Am participat și la proba artiștilor amatori, unde am luat locul I. Nici nu credeam! Pentru noi, în primul rând, este o ocazie de a ieși din casă, în al doilea rând suntem o echipă, suntem împreună și ne simțim bine. Când stăm acasă, nu se interesează nimeni de noi. În aceste competiții avem multă activitate, iar victoria ne aduce mare bucurie”, mai spune membra echipei.

Vitalie Gârbu pledează pentru un mod activ de viață. Dânsul practică sportul de mai mulți ani. “Îmi place modul sănătos de viață, iar la aceste competiții găsim o mare plăcere în mijlocul naturii. Suntem o echipă care se înțelege bine dintr-o mișcare. Lenos poți fi oricând, dar mai bine e să fii activ și bine pregătit fizic. Din an în an competițiile sunt mai interesante, la început erau doar 6-7 echipe, acum sunt 17-18 echipe care trec traseul, concurența e mai mare. Acumulăm noi cunoștințe și facem schimb de experiență cu sportivi din alte echipe”.

Mariana Vlas, o altă membră a echipei din Soroca, este pasionată de poezie, citește mult și compune versuri. Mariana spune că a fost mai implicată în proba cultural-artistică. Dar nu a lipsit nici la probele sportive. “Sportul pentru mine este viață, sănătate. În aceste competiții particip a treia oară. Am fost plăcut uimită când am simțit ce înseamnă spiritul de echipă. Erau multe echipe, fiecare vrea cât mai multe puncte și atunci vezi cât de mult se mobilizează echipa, cum ne susținem unii pe alții în toate probele. Aceasta m-a impresionat și mi-a trezit dorința de a mai participa la aceste competiții”.

 

Una dintre cele mai experimentate membre ale echipei este Sonia Sacara. “Toate probele sunt interesante, obositoare, dar interesante. Am participat la proba schi pe iarbă și proba artiștilor-amatori”, spune Sonia.

În timpul dintre competițiile sportive, membrii echipei se antrenează la sala de sport. Deși nu este prea mare, sala este dotată cu echipamentul necesar pentru menținerea unei forme fizice bune. “Cu ajutorul proiectului “Soroca pune umărul” și doamnelor Onica și Taran avem o sală de sport renovată, ne ajută și Liceul „Ion Creangă”, în sala de sport al căruia facem competiții și antrenamente uneori. Ne susține și primăria, și agenți economici, cărora le mulțumim foarte mult, ei ne ajută să ne deplasăm la competiții”, a adăugat la final Marcel Crețu.

 

Premiile echipei de la Soroca

Locul II — în concursul general pe echipe

Locul I — în concursul artiștilor amatori, între echipe

Locul II — concursul emblemelor de competiție, între echipe

Locul III — concursul ziarelor turistice, între echipe

Locul III între echipe — țintașul iscusit

Locul II Vladislav Banari — orientare și mobilitate în spațiu, proba individuală printre bărbați

Locul II între echipe — orientare și mobilitate în spațiu

Locul II între echipe — tehnica turismului pedestru

(Sursa foto: Clubul Sportiv Amicii Nistreni)


Articolul precedentVom avea încă o săptămână de odihnă?
Articolul următorPovestea miliardului întors…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.