Ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova are o Angela Merkel, trebuie doar să o găsiți

0
49

1 bY3PwTiOU4bE3yuJntmdig

Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit vorbește, în cadrul interviului, despre necesitatea implicării unui număr cât mai mare de femei în viața publică și politică. Diplomatul consideră că este mai bine să fie identificate barierele care împiedică femeile să participe în luarea deciziilor, decât să li se impună anumite cote de participare.

Vedeți mai jos interviul integral oferit de ambasadorul SUA la Chișinău, dar și două reportaje care constituie exemple cum poporul american finanțează proiecte pentru ca femeile din țara noastră să fie mult mai prezente în societate.

  1. Excelență, rapoartele arată că reprezentarea femeilor pe scena politică din R. Moldova rămâne în continuare una dintre cele mai scăzute din Europa. Care credeţi că sunt cauzele care le ţin pe moldovence departe de politică?

2. Care, în opinia dvs, sunt sunt soluţiile pentru ca femeile din R. Moldova să participe, cot la cot cu bărbaţii, la procesul decizional din țară?

3. În R. Moldova avem o Margaret Thatcher sau o Angela Merkel, dle ambasador?

4. Ce proiecte desfășoară ambasada SUA la Chișinău pe domeniul egalității de gen si care sunt rezultatele?

Astfel, în anul 2012, cu suportul partenerilor americani, Centrul de drept al Femeilor și Organizația Internațională “La Strada” a instruit aproape 30 de formatori și a elaborat un ghid practic pentru polițiști despre cum să intervină eficient în cazurile de violență în familie.

Svetlana Țurcan, inspector principal, IGP, MAI,
Svetlana Țurcan, inspector principal, IGP, MAI,

“Am decis să fac o carieră de polițistă deoarece mă reprezintă prin calitățile pe care le am, este o onoare să activez în poliție. Trebuie să ai curaj, dîrzenie, înredere în propriile forțe, să îți iubești patria și să reușești tot ce ți-ai propus. Mulți interpretează că în poliție majoritatea sunt bărbați și că o femeie nu ar face față în sistem. Aș spune contrariul. Este destul de plauzibilă angajarea femeilor în poliție. Se descurcă atât de bine și la serviciu, și în familie”, ne-a declarat Svetlana Țurcan, inspector principal în cadrul Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne.

În cadrul acestui program, până în anul 2014 au fost instruiți peste 1000 de ofițeri de poliție din întreaga țară.

5. În opinia dvs, în ce măsură cota de reprezentare a femeilor în listele electorale de partid ar oferi șanse egale pentru femei în politică și care ar fi această cotă de reprezentare?

6. În ce măsură egalitatea gender trebuie promovată la nivel administrativ, de sus, prin diferite legi, sau trebuie să ne așteptăm ca moravurile, mentalitatea oamenilor să se schimbe prin metode de persuasiune? Într-o asemenea situație ce s-ar recomanda?

7. Dacă e să ne referim la antreprenoriatul feminin din țara noastră, ce șanse sau posibilități sunt pentru femeile din R. Moldova să își deschidă sau să dezvolte o afacere?

De aproape un an, Lidia Bîrsan, își trăiește visul de a avea propria afacere. Și-a deschis un atelier de croitorie, în pofida tuturor impedimentelor și a neîncrederii în sine. A beneficiat de 11 000 de lei din partea donatorilor.

Lidia Bîrsan, în atelierul său de croitorie din orașul Sângerei (captură video, 25.09.2015, orașul Sângerei)
Lidia Bîrsan, în atelierul său de croitorie din orașul Sângerei (captură video, 25.09.2015, orașul Sângerei)

“În familie nu am fost susținută, soțul nu m-a susținut deloc, de aceea nu aveam nici resurse financiare. Dar după ce am câștigat acest proiect, și-a luat și el aripi, a crezut în mine. Niciodată nu trebuie să cazi, să nu fii încrezută în sine. Foarte mult contează dacă ai o idee să mergi înainte”, ne povestește Lidia Bârsan, o femeie de afaceri la început de cale din orașul Sângerei.

Aliona Ivanenco, magistru în psihologia clinică, logoped din orașul Sângerei în cabinetul său de consiliere psohologică și logopedie pe care l-a deschis acum un an cu suportul USAID și al Asociației Pro Business Nord (captură video, 25.09.2015, orașul Sângerei)
Aliona Ivanenco, magistru în psihologia clinică, logoped din orașul Sângerei în cabinetul său de consiliere psohologică și logopedie pe care l-a deschis acum un an cu suportul USAID și al Asociației Pro Business Nord (captură video, 25.09.2015, orașul Sângerei)

“Beneficiul acestui program este foarte mare. Eram destul de sceptică la început, dar am mers din curiozitate. Pe mine m-a interesat instruirea. Recomand în continuare tuturor femeilor să meargă. Chiar dacă nu veți câștiga și nu veți lua bani, dar veți acumula experiență, vă veți face cunoștințe noi. Am văzut femei care de la nimic au ajuns să aibă afaceri de succes, să câștige bani, să întrețină familia. Eu am reușit să combin și lucrul, și copilul meu, pentru că am o meserie destul de interesantă”, ne explică Aliona Ivanenco, proprietara propriului său cabinet de consiliere psihologică și logopedie.

Așadar, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională,din 2009 și până în prezent, aproape 500 de femei defavorizate și vulnerabile din regiunea de nord a țării și-au găsit oportunități de încadrare în câmpul muncii.

8. Ce fel de susținere există pentru femeile antreprenor din partea Ambasadei SUA la Chișinău?

9. În final, dle ambasador, ce mesaj aveți pentru femeile dar și pentru bărbații din țara noastră când vorbim despre implicare, susținere, reușită, decizii, viață publică și politică.

Un material realizat de Elena Robu
Cameraman/editor video: Sergiu Dobîndă

 

 

 

 


Articolul precedentViața din scaunul cu rotile: o lecție de independență
Articolul următorOraşul Soroca fără viceprimari noi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.