Acum zece ani, în vara lui 2007, o grupă de entuziaști oferea în premieră cititorului sorocean o publicație anuală de proporții (peste 200 de pagini) — Almanahul „SOROCA”. Astăzi, după un deceniu de la prima apariție, constatăm cu satisfacție că evenimentul a fost de excepție pentru viața spirituală a orașului și ținutului Soroca, atât de bogat în istorie, oameni și evenimente. Almanahul, fiind o premieră unică a zilelor noastre în RM, a fost gândit ca o ediție cu conținut universal, ce avea să oglindească realizările sorocenilor în diferite domenii (și nu numai), astfel constituind un act social-istoric și cultural de veridică valoare.
Am zis o premieră a zilelor noastre, deoarece, în perioada interbelică, Asociația corpului didactic din județul Soroca, pe parcursul a 18 ani, a publicat revista Solidaritatea, de pe paginile căreia se pot desprinde file de istorie a Sorocii anilor interbelici.
Ținem să menționăm faptul că ideea unui asemenea almanah la Soroca aparține dlui Vlad Nicuță, fost secretar al Consiliului Județean Soroca (1999-2003), actualmente vicepreședinte al raionului Soroca. La o întrunire a membrilor ONG „Pro-Cultura”, dl Vlad Nicuță ne-a prezentat un almanah din România, dacă nu greșesc „Arad”, care ne-a fost un exemplu pentru o echipă de entuziaști. Nu am fost cei care am tras de coada Almanahului „Arad” ca să-l adaptăm la realitățile noastre, ci am mers pe ceea ce ne-am dorit: Societate, Oameni, Realizări, Oficial, Cultură și Artă. Nu ne-am dorit o fudulie bolnăvicioasă, ci o radiografie a societății sorocene la toate compartimentele propuse.
Societatea pe care o avem, oamenii, care prin faptele lor vorbesc de la sine pentru cei care îi vor aprecia peste vremuri, realizările ale căror martori suntem noi, iar rezultatul lor va fi apreciat de generațiile următoare, oficialul oglindind 10 ani de mari perturbații politice și schimbări în administrare, cultura, a cărei candelă, când pâlpâind, când luminând puternic, prin suflul unei echipe de entuziaști mai luminează, și arta, de ai cărei promotori n-am dus niciodată lipsă.
Anume de așa oameni dintr-o bucată s-au bucurat și primele ediții ale Almanahului „SOROCA”, publicație a ONG „Pro-Cultura” în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnografie și săptămânalul independent „Observatorul de Nord”, Soroca. Din colegiul de redacție a Almanahului, în diferite perioade, au făcut parte: Nicolae Bulat, Victor Cobăsneanu, Nina Neculce, Victor Zagaevschi, Svetlana Păunescu, Angela Bucătaru, Tamara Grițenco, Anatol Tacu. Președinte al Consiliului Director al primei ediții Almanah „Soroca 2007” a fost dna Ana Bejan. Responsabil de ediție, de la începuturi și până astăzi, este Ignat Berbeci, care a făcut o muncă ce merită pe drept aprecierea noastră.
Pe parcursul celor zece ani ne-am străduit să propunem cititorului contemporan, dar și celui care va veni după noi, materiale cât mai diverse, încadrându-le în relatări, informații, dialoguri, meditații, tablete cu privire la oameni și fapte, altfel spus, activități din toate domeniile sau, cum se zice astăzi, o scanare a societății pe mai multe domenii: credință, istorie, învățământ, artă, literatură, sport, agricultură, industrie, business etc.
De la prima experiență a unei astfel de publicații, suntem conștienți de faptul că, pentru a urca, în edițiile viitoare, pe o nouă treaptă a calității, am avut și vom avea nevoie de sfaturile, criticile, observațiile, gândurile Dumneavoastră, dragă cititorule, sincere și constructive.
Apariția acestor ediții ale Almanahului „SOROCA” (2007 — 2017), este și un rezultat al susținerii oferite din partea administrațiilor raionului și or. Soroca în diferite perioade – Mircea Martâniuc, Vlad Nicuță, Ion Spătaru, Victor Său, Mihai Mîțu, Ghenadie Muntean, șefii Secției cultură Petre Popa, Grigore Bucătaru. Și-au adus aportul la susținerea financiară a proiectului Almanah „SOROCA” 2007-2017 oamenii de afaceri Arcadie Suru, Iurie Tănase, Mircea Moldovan.
Zece ediții, care deja sunt o istorie. Ce facem mai departe? Vă asigur că cerneala din călimară nu s-a terminat sau uscat. Noi realizări, fapte și evenimente ne așteaptă. Oamenii noi primesc ștafeta de la Oamenii vechi și o vor duce mai departe cu a 15-a ediție, a 20-a, a 30-a și, de ce nu?, a 100-a ediție. Iar noi, cei de azi, care am pus umărul la apariția Almanahului „SOROCA”- 2017, Ignat Berbeci, Nicolae Bulat, Victor Cobăsneanu, Vadim Șterbate și Dmitrii Șemeacov, vom merge la următoarele ediții, având sprijinul Dumneavoastră, dragă cititorule.
O nouă ediție a almanahului Soroca 2018, 2019, 2020…, 2030…, 2060…, 2107…, o nouă descoperire. Și noi, cei de ieri, de azi și cei de mâine, ne vom regăsi pe paginile Almanahului „SOROCA”.
Nicolae Bulat