La 12 martie, au fost convocați în ședință consilierii locali din satul Dubna, care au avut de analizat opt proiecte de decizie importante pentru comunitate. Ședința a fost condusă de consilierul Vasile Sochirca, care a propus colegilor să accepte ordinea de zi a ședinței.
Primul subiect a fost cel cu privire la organizarea şi desfăşurarea bilunarului ecologic de salubrizare şi amenajare a satului Dubna, acțiune care are loc tradițional în localitățile din Republica Moldova. Primarul Valeriu Pruteanu a explicat ce acțiuni vor fi făcute în cadrul bilunarului ecologic. Accentul urmează a fi pus pe mai multe acțiuni, printre care educarea ecologică a populaţiei, curăţirea drumurilor principale ale satului cu depozitarea gunoaielor la gunoiştea autorizată, salubrizarea teritoriilor aferente instituţiilor social-culturale, văruirea copacilor, vopsirea gardurilor, dezinfectarea şi amenajarea surselor publice de apă potabilă, lucrări de amenajare a monumentului consătenilor căzuţi în al Doilea Război Mondial cu înnoirea inscripţiilor, curățirea cimitirului satului și altele.
După aprobarea acestei decizii, Angela Sochirca, șefa Centrului de Sănătate, a prezentat un raport despre situaţia epidemiologică de pe teritoriul primăriei Dubna. Cele mai aprinse discuții le-a stârnit subiectul cu privire la aprobarea impozitului funciar pentru păşuni pe teritoriul satului Dubna, al cărui raportor a fost inginerul cadastral Iurie Moscalu. După mai multe replici ale consilierilor, subiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi și la el urmează să se revină ulterior. Aleșii locali din Dubna au decis reanimarea fostei gărzi populare și modificarea componenței acesteia în număr de nouă persoane.
Altă decizie aprobată a fost cu privire la modificarea componenței comisiei administrative în număr de șapte persoane. Alt subiect important a fost cel privitor la regulile de întreţinere a câinilor pe teritoriul satului Dubna, motivat de intensificarea cazurilor de atacare a oamenilor de către patrupezi pe teritoriul raionului Soroca. Astfel, regulile aprobate prevăd mai multe lucruri, printre care și: câinii din curţile particulare trebuie să fie legaţi, în caz de câinii sunt dezlegaţi, curţile trebuie să fie îngrădite; stăpânii poartă răspundere totală faţă de orice traumă provocată oamenilor sau animalelor domestice de către câinele lui; stăpânul este obligat de a informa Direcţia sanitar-veterinară raională despre fiecare caz de îmbolnăvire a animalului deţinut sau despre muşcăturile şi traumele provocate oamenilor sau animalelor domestice de către câini ș.a.
Alt subiect aprobat este cu privire la tăierile vegetaţiei forestiere din spaţiile verzi şi vegetaţia din afara fondului forestier. La aceeași ședință a fost aprobat un proiect de decizie de “precizare a unei porţiuni de drum stringente” ce urmează a fi asfaltată în 2020, fiind aleasă continuarea porţiunii de drum reparate anterior de pe str. Plopilor nr. 8 până la nr. 18, cu lungimea de 250 metri şi lăţimea de 6 metri.
Ședința Consiliului local Dubna a fost transmisă în direct de “Observatorul de Nord” și poate fi urmărită mai jos.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Activitățile sunt parte a Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.