ALEG INFORMAT. ”Nu este bine când toți își dau darea de seamă, dar nimeni nu-și asumă răspunderea”

0
62

Domnul Efim Agachi este o figură politică cunoscută și emblematică pentru Câmpia Sorocii. Pe parcursul anilor a ocupat funcții importante în structurile statului, dar s-a manifestat și ca un om de afaceri prosper. Pe parcursul a două legislaturi (în perioade mai mult sau mai puțin prelungite) a fost și deputat în Parlamentul Republicii Moldova și acest fapt ne dă dreptul să credem că opinia Domniei sale cu privire la votul mixt și la alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 24 februarie 2019 va fi interesantă cititorilor noștri

Efim Agachi, fot deputat în Parlament

— Domnule Efim Agachi, în societate persistă o părere că deputații nu fac nimic și că degeaba mai ocupă locurile din legislativ… Considerați că aleșii poporului, într-o republică parlamentară, pot face mai mult decât ceea ce fac?
— Cu siguranță că pot face multe lucruri bune și utile, cu părere de rău însă, nu întotdeauna le reușește acest lucru. Bunăoară, când am fost eu deputat, la putere erau comuniștii, care promovau legile și inițiativele venite de la partid. Celelalte erau considerate mai puțin bune și mai puțin binevenite.

— Păi, la fel stau lucrurile și în prezent.
— Astăzi nu știu, fiindcă nu sunt deputat. Cred însă că este la fel ca și înainte, or, din câte cunosc din experiența mea de deputat — ce-i drept, prima dată pe un termen de doar două luni, iar a doua oară trei ani —, partidul care este la putere dorește să profite de faptul că are posibilitatea de a decide multe lucruri și demonstrează că muncește mai bine, pentru oameni. Acum vreau să vă zic că Partidul Democrat cu adevărat lucrează pentru oameni, că adoptă legi și decizii în folosul cetățenilor.

— În opinia Dvs., sistemul electoral proporțional, conform căruia ați fost ales deputat, a fost mai bun decât sistemul mixt actual sau, poate, invers?
— Consider că votul mixt o să fie mai bun, fiindcă cetățeanul va avea posibilitatea să aleagă oameni concreți și să-și dea darea de seamă în față alegătorilor săi. Pe vremea mea, în condițiile sistemului de vot proporțional, tot exista darea de seamă față de alegători, numai că azi mergeam într-un raion, mâine — în altul, fără să fim legați strâns de raionul de unde veneam.

— Sau, poate, ar fi fost mai bun votul uninominal, cum a fost cândva, decât votul mixt?
— Este mai bun votul nominal, când deputatul răspunde nemijlocit în fața alegătorului său, pe când în alte sisteme de vot… toți își dau darea de seamă, dar nimeni nu-și asumă răspunderea.

— Să discutăm despre votul mixt și vreau să vă întreb, cum se alcătuiește lista pentru alegeri, după care criterii?
— Din experiența proprie cunosc că listele se aprobau la congresul partidului, în dependență de meritele unui sau altui raion. Acum, în condițiile votului mixt, cetățenilor le va fi mai ușor, deoarece vor avea de ales și candidați concreți, care vor fi apreciați nu doar prin prisma apartenenței de partid.

— Ce părere aveți despre așa-zisele „pomeni electorale”? Cum să procedeze alegătorul în astfel de cazuri?
— Vreau să cred că pomenile țin mai mult de trecut și că de data aceasta vor fi aleși doar acei care merită cu adevărat.

— În realitate, cu părere de rău, se întâmplă altfel. De exemplu, există un partid care deja împarte la stânga și la dreapta borcane cu „tușoncă”…
— Aceștia, probabil, procedează după inerție și consideră că cetățenii îi vor alege. Lumea este săracă, în mare parte, și vor lua aceste pomeni, dar aceasta nu înseamnă că și vor vota cum doresc acei care îi mituiesc în astfel de hal. Mulți vor face diferența dintre aceste ajutoare „de unică folosință” și de deciziile luat pe termen lung, ceea ce înseamnă legi și politici sociale. Eu cred că oamenii vor face alegerea corectă, până la urmă.

— Domnule Agachi, de la independență încoace am avut mai multe parlamente și aș vrea să vă întreb: care din ele au îndreptățit mai mult așteptările alegătorilor?
— Toate parlamentele au făcut ceva, au lăsat urme în istoria republicii. Cel mai mult pentru oameni, pentru Republica Moldova s-a făcut în ultimii trei ani, în opinia mea. Zic aceasta, fiindcă am o experiență în spate, am fost și membru al Partidului Comuniștilor, am trăit și trăiesc în această republică, în acest oraș. Acum guvernarea s-a întors cu fața spre oameni și acest lucru se vede.

— În opinia unui om care a fost membrul a două formațiuni politice — Partidul Comuniștilor și Partidul Democrat, care din acestea a fost mai aproape de oameni și de problemele lor?
— Nu pot răspunde la această întrebare simplu — adică un partid a fost mai bun, iar altul este mai rău. Bunăoară, am lucrat împreună cu domnul Voronin șapte ani și pot spune că pe timpul Domniei sale era un pic de dictatură. Ceea ce nu era pe placul președintelui nu era luat în considerație. Acum totul este altfel — orice inițiativă bună, pentru oameni și în interesul oamenilor, venită din raioane este acceptată.

— Și totuși, de ce există atâtea diferențe între ceea ce se arată la posturile TV ale guvernării și situația reală din localitățile noastre?
— Depinde de la caz la caz. Există exemple de coordonare efectivă dintre autoritățile centrale și cele locale, și invers. Foarte multe depind de cum ramurile puterii își coordonează activitățile — există și cazuri când nu toți merg mână de mână. Un exemplu pozitiv este, bunăoară, satul Rudi. Am fost recent acolo și oamenii au accentuat faptul că actuala guvernare nu doar promite, dar și face ceea ce a promis, fie reparația drumului sau majorarea pensiilor.

— Cum explicați faptul că toate promisiunile se fac înainte de alegeri (și unele din ele chiar se îndeplinesc), dar nu pe durata întregului mandat?
— Acest lucru se explică simplu. În primii trei ani, după furtul miliardului, actuala guvernare nu a avut cum să rezolve problemele oamenilor, decât să promită soluționarea acestora. Acum, după ce situația a fost simțitor îmbunătățită, după ce au început să vină învestitori, fie și în număr mai mic decât ne-am dori, când au crescut acumulările la buget, au apărut și posibilitățile de a face ceva concret pentru oameni. Și aceasta în cazul când opoziția pune bețe în roate și îndeamnă structurile europene să nu ajute Republica Moldova.

— De altfel, nu am auzit vreodată să fie trași la răspundere, inclusiv penală, și unii deputați. Considerați că toți 101 sunt curați ca lacrima sau există și alte explicații?
— Îmi vine greu să răspund la această întrebare. Pe când eram eu deputat, nu am prea cunoscut persoane care făceau ceva în afara legii. Cu toate acestea, nu este exclus faptul că sunt și din acei aleși ai poporului care se gândesc cum o să fure mâine, când nu vor mai fi în legislativ…

— Și de ce atunci nu cunoaștem cazuri de răsunet când un fost deputat a fost tras la răspundere? Sau, poate, este protejat de partidul din care face parte?
— Cu siguranță, va veni și timpul când fiecare va răspunde pentru fărădelegile comise, indiferent de partidul din care a făcut sau face parte. Cazul ex-deputatului Iurie Bolboceanu mi se pare unul convingător.

— Vă mulțumim pentru interviu.

Varianta video a interviului o puteți vedea aici:

(VIDEO) E. Agachi: „Sistemul mixt va fi mai bun, fiindcă deputatul are în urmă alegători care l-au ales direct”

 


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Mini-patinoar
Articolul următorO nouă oportunitate pentru… ingenioșii soroceni
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.