ALEG INFORMAT: Grâul MIXT și neghina proporțională

0
189

Deși alegerile erau încă undeva departe, acum un an și ceva pornise în Republica Moldova o campanie amplă de promovare a votului uninominal propus de Partidul Democrat. Unele vedete și personalități promovau această schimbare în spoturile tv și pe diverse banere. “Votul Tău, deputatul tău” era mesajul mediatizat intens, iar posibilitatea de a demite deputații “cei răi” a fost o nadă falsă ademenitoare pentru mulți. Între timp, situația s-a schimbat, a fost votat sistemul mixt, iar concluziile Comisiei de la Veneția și a partenerilor europeni, despre care spuneau inițiatorii că vor ține cont, au fost ignorate. Așa că modalitatea de desfășurare a scrutinului parlamentar va avea loc după scenariul celor două partide de la guvernare — PDM și PSRM. Dar ce spun cetățenii despre sistemul mixt am hotărât să aflăm și noi, întrebându-i pe unii reprezentanți mai activi ai societății civile.

Ecaterina Popa, profesoară pensionară:
”Nu am o părere, căci nu m-a interesat problema, dar știu cu siguranță că această inițiativă are ca scop prelungirea șederii lângă treuca plină și pentru poporul de rând e nonsens. Orice sistem s-ar utiliza, fraudele și minciuna vor sta în capul mesei, țara asta va avea soarta Ierusalimului. Până nu va arde din temelii direct sau figurat, nu se va schimba nimic. Prostia omenească e o mărime fără limite, iar noi am cultivat-o cu prisosință”.

Eduard Revenco, antreprenor:
”Să fiu sincer, nu am studiat problema în cauză și de aceea nu ar fi corect să mă dau cu părerea. Dar din moment ce Comisia de la Veneția s-a pronunțat contra acestui sistem mixt… Alegerile și cu sistemul vechi se frauda cu succes (persoane decedate în liste, grupuri întregi puse la evidență cu câteva zile înainte de alegeri și aduse organizat cu autocare etc…). Deci, părerea mea este următoarea: sistemul mixt le va da posibilitatea să fraudeze alegerile mai cu succes și punctum”.

Viorica Bejan, antreprenoare:
“Mă gândesc, pe de o parte, că ar fi bine să avem câte un reprezentant aici, în teritoriu, astfel lumea ar putea mai ușor să-și spună opiniile și problemele care sunt, întrebarea ar ajunge așa în Parlament și poate s-ar rezolva mai ușor, decât nefiind deputați aleși și pe circumscripții uninominale. Noi am văzut cum a fost sistemul uninominal și cel proporțional, acum, dacă va fi mixt, cred că ar fi mai binișor, să-l încercăm și pe ăsta. Cum a fost – am văzut deja, dar cred că oricum totul o să fie al lor, chiar mixt sau uninominal, pe cine o să-i vrea ei, pe aceia o să-i pună. Partidele care sunt acum la guvernare tot ele o să câștige și o să influențeze. Majoritatea tineretului este plecat, au rămas mulți oameni în vârstă, care stau cu ideea că tot mai bine a fost atunci când pâinea și cârnațul costau câteva copeici și toți aveau de lucru. Ei cred că atunci era raiul, fără să-și dea seama că raiul cela nu era chiar rai. După alegerile din 24 februarie este slabă nădejde că deputații se vor întoarce cu fața la popor, dar sperăm, mai ales că speranța moare ultima. Dă Doamne să se schimbe mentalitatea și la lume, și la cei de la guvernare, poate se vor gândi într-adevăr pentru popor și pentru cei care au mai rămas în țară și vor să facă ceva ca să se întoarcă și cei de peste hotare acasă. Majoritatea au plecat și nu vor să se întoarcă din cauza sistemului și a vieții dificile de aici. Noi ne-am întors acasă de peste hotare fiindcă vrem să facem o schimbare”.

Mihai Zeamă, profesor:
“În linii mari, sunt pentru sistemul mixt, deoarece alegătorul trebuie să cunoască cine îl reprezintă în Parlament. Cred că la început va fi greu, dar, poate, acest sistem va pune cetățenii în situația de a gândi. Vom cunoaște deputatul nostru și îi vom cere sau măcar propune să voteze așa sau invers. Partea slabă sau chiar negativă este că alegerile pe uninominal vor avea loc într-un singur tur. Se poate întâmpla ca o persoană să devină deputat acumulând doar 15-20 procente și atunci se încalcă un principiu fundamental al democrației — reprezentativitatea. Oricum, cetățeanul trebuie să cunoască și faptul că în democrație este nevoie de implicarea tuturor. Cred că în cazul sistemului mixt rata de participare la vot o să fie mai mare. Ei, dar acestea sunt niște concluzii teoretice. În Republica Moldova se poate întâmpla orice și o teorie poate fi bătută în cel mai neobișnuit mod”.

Iuliana Babcenco, specialist în marketing și comunicare:
”Este o experiență nouă pentru Republica Moldova, și dacă oamenii ar fi conștienți de faptul cât cântărește votul lor (aici mă refer la proteste cumpărate, hrișcă și popcorn din PNAM), ar alege oameni demni ce îi vor reprezenta. Spre exemplu, eu ca tânără trebuie să adun între 250-500 voturi, ceea ce, cred eu, e destul de ușor de făcut în orașul Soroca. Am acum tot dreptul să candidez la funcția de deputat, deși până acum trebuia să fac parte obligatoriu dintr-un partid politic, mai ales să fim printre liderii care fac donații considerabile pentru campaniile electorale. În orașele mici toți se cunosc unul pe altul și ar putea câștiga oameni activi în societate, a căror activitate este bine cunoscută și care au propriile viziuni cu privire la partidele politice, pentru că chiar și ei pot fi ușor șantajați sau cumpărați. Rămâne doar să vedem, „cine nu riscă, nu bea șampanie”, cum s-ar spune”.

Ion Babici, activist civic:
”Eu personal am susținut acest proiect de lege în prima sa variantă, conform căruia absolut toți deputații din Parlament să fie aleși uninominal cu excluderea totală a variantei alegerii pe lista de partid. Din păcate, în ultimul moment a fost acceptat proiectul PSRM care a inclus și listele de partid. Astfel, conexiunea cetățenilor care vor vota cu deputații aleși pe lista de partid va fi din nou prin partide și nu direct, fapt ce exclude conceptul de guvernare de jos în sus. După mine, este riscul foarte mare ca după alegeri să avem o încercare a deputaților din Parlament de pe liste de partid, care vor fi ca grup în număr mai mare, să influențeze prin diverse căi deputații aleși pe liste uninominale. În principiu, ce am avut am văzut, ce vom avea rămâne să vedem. Republica Moldova urmează să treacă printr-un experiment, care nu se știe ce efecte exacte va avea. Este evident că este foarte grav atunci când se concentrează puterea doar în Parlament, acest lucru l-am avut de la independență încoace și care ca efect a dezbinat în mai multe tabere societatea. Și, în plus, ne mai lipsește o cultură și o maturitate politică. Cu siguranță pot afirma că încă nu avem o democrație autentică, în mare măsură sunt preluate lucruri de pe undeva din afara țării, fiind aplicate într-un mod schimonosit și fără un fundament solid.”

Olga Gherghelejiu, profesoară:
“În ultimul timp, cetățeanul de rând poate alege informat. De ce? Sunt multe surse de a alege informația. Mai dificil e să “cântărești” programele electorale, care sunt încărcate cu promisiuni. După părerea mea, sistemul electoral mixt ar avea unele avantaje, căci vei alege persoana, nu lista întreagă. Dar și unele dezavantaje — cine știe cu cine se va asocia această persoană? Se pot întâmpla multe minuni pe parcurs, precum și s-au întâmplat. Sunt de acord cu cei care spun că viitorul deputat ar trebui să semneze un acord sau o declarație că nu-și va schimba viziunile în decursul acestei perioade. Așa, cred, s-ar urni carul din loc. Dar nici prea entuziasmată nu sunt, fiindcă cetățenii noștri mai sunt încă manipulați, mai sunt hrăniți, la direct, cu te miri ce, mai ales unele persoane în vârstă. Am speranța că cei de pe loc nu ne vor dezamăgi. Dar cine știe?…”.

Iurie Potoroacă, inginer:
“Noul sistem, poate, nu ar fi fost rău, dacă am fi fost un stat democratic pe bune. Nu este normal când pe sistemul uninominal poate nimeri în Parlament o persoană cu un procent de până la 10%. Pe cine ar reprezenta el în Parlament? Eu sconsider că persoana care ar trece ca deputat ar trebui să fie susținută de peste jumătate din alegătorii care sunt înscriși în lista alegătorilor din circumscripție sau măcar 40%. La moment, populația nu este pregătită pentru un astfel de sistem”.

Sursa foto: ptzgovorit.ru


Articolul precedentDe vorbă cu Victor Cobăsneanu
Articolul următorAstăzi este sfințită biserica din satul Racovăț
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.