Ala TARAN: „Societatea civilă poate și trebuie să fie mai activă, iar APL nu poate să nu aplece urechea la doleanțele oamenilor”

0
243

Ceva vreme în urmă Asociația Obștească „INFO DAVA” a dat startul unui proiect cu genericul „E timpul să fii liber”, misiunea căruia este sporirea rolului societății civile în promovarea valorilor democratice, consolidarea relațiilor dintre societatea civilă și administrația publică locală și, într-un final, micșorarea distanței dintre comunitate și APL. Timp de 12 luni, AO ”INFO DAVA”, în parteneriat cu redacțiile ziarelor „Observatorul de Nord” și „Cuvântul” (Rezina), vor monitoriza și vor mediatiza implementarea proiectelor elaborate de organizațiile non-guvernamentale, beneficiare ale unui grant din partea Uniunii Europene și Konrad Adenauer Stiftung, din raioanele de Centru și Nord ale Republicii Moldova — Soroca, Rezina, Sângerei, Drochia, Telenești, Râșcani, dar și din municipiul Bălți. Vă reamintim că este vorba de proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, beneficiar al căruia este și AO „INFO DAVA”, alături de alte 58 ONG-uri și AO din republică… În cadrul acestui proiect, astăzi vă propunem un interviu cu doamna Ala TARAN, una din veteranele mișcării ONG-iste din Nordul Republicii Moldova, o persoană care are la activ mai multe proiecte implementate, o persoană care poate servi drept exemplu pentru acei care sunt activi și le pasă de ceea ce se întâmplă în jur.

− Doamnă Ala Taran, am vrea să aflăm câte ceva despre trecutul și prezentul Dumneavoastră în structurile statului, iar ulterior în domeniul non-guvernamental. Ce sau cine v-a făcut să vă schimbați sfera de activitate și să vă puneți pe umeri problemele cu care se confruntă comunitatea?
− Anterior, până la venirea mea în sectorul non-guvernamental, am activat 20 de ani în calitate de profesor la Colegiul Pedagogic din orașul Soroca, după care a urmat activitatea în cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Soroca, în postură de specialist principal în problemele şanselor egale. De altfel, anume aici am şi făcut primii paşi în domeniul neguvernamental. Se întâmpla aceasta în anii 2002-2003, când am participat în proiectul ”Gender, Liderism şi Reţea de Comunicare”. În cadrul acelui proiect am cunoscut oameni activi, responsabili și interesanţi, am auzit idei noi, oportunităţi de dezvoltare personală şi comunitară. În acelaşi timp, am devenit și membru al organizaţiei neguvernamentale „Casa Speranţelor”, unde activez până în prezent și unde am putut să-mi văd mai multe vise realizate. Or, împreună cu colegele, pe parcursul acestor ani am implementat mai mult de 30 de proiecte în diferite domenii, cum ar fi drepturile omului, egalitatea genurilor, violența, dezvoltarea comunităţilor şi a activismului civic, soluţionarea problemelor grupurilor vulnerabile şi integrarea lor socială, precum și multe altele.

− Și totuși, ce v-a făcut să veniți în această sferă de activitate?
− Răspunsul nu este unul original — dorinţa de a cunoaşte oameni şi lucruri noi, de a comunica cu oamenii, de a fi totdeauna în acţiune, în căutare şi schimbare. Important este că m-am „reținut” pentru foarte mulți ani în acest domeniu și acum nu-mi imaginez viața mea în afara sectorului neguvernamental… Apropo, știu că pentru Asociația Obștească „INFO DAVA” acest proiect este primul și foarte mult vă doresc să nu fie ultimul. Bine ați venit în marea familie a organizațiilor non-guvernamentale.

− Mulțumim de urare. Ne vom strădui să fim la înălțimea așteptărilor și împreună cu Dvs., cu alte organizații obștești să facem multe lucruri frumoase și utile, pentru a face societatea civilă, în speță și în primul rând comunitățile rurale, participantă activă la toate procesele ce au loc în societate… De altfel, ceea ce a urmat după ce ați venit în sectorul neguvernamental a fost o așteptare sau o dezamăgire? Povestiți despre primul succes/succese în acest domeniu?
− După ce mi-am schimbat sfera de activitate au urmat șase ani frumoşi si interesanţi în calitate de coordonator al Centrului Regional Soroca al Programului de Dezvoltare Participativă a Comunităţilor, administrat de Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Scopul acelui program a fost sporirea conştiinţei civice şi promovarea participării cetăţeneşti. În cadrul activităţilor realizate, am cunoscut organizaţii neguvernamentale, lideri comunitari, cetăţeni activi, care cu adevărat s-au implicat în viaţa comunităţilor lor, s-au mobilizat pentru identificarea şi soluţionarea problemelor locale. În cadrul programului în diferite localități s-au reparat şi dotat şcoli, grădiniţe, Centre de sănătate, s-au construit drumuri, fântâni arteziene, reţele de apeduct. Prin intermediul Centrului Regional Soroca în regiunea de nord s-au implementat 67 de proiecte, din care 19 în oraşul şi raionul Soroca, proiecte în care au fost investiţi circa 350 000 $. Dar pentru acest program nu atât investiţia financiară a fost importantă, cât dezvoltarea activismului civic, consolidarea sectorului neguvernamental, implicarea cetăţenilor în soluţionarea problemelor comunitare. Acel prim succes chiar mi-a dat aripi.

− Doamnă Taran, în cadrul cărui ONG activați în prezent și care este sfera de activitate a acestuia?
− Împreună cu colegele din AO „Casa Speranţelor” continuăm activitatea în soluţionarea problemelor sociale din raionul Soroca, acordăm asistenţă organizaţiilor începătoare, grupurilor de iniţiativă, autorităţilor locale în atragere de fonduri neguvernamentale pentru soluţionarea problemelor locale. Plus la aceasta, sunt şi organizator comunitar în cadrul Iniţiativei civice „Pune Umărul” NDI. Discut cu cetăţenii despre problemele care îi afectează, identificăm împreună responsabilii pentru soluţionarea acestor probleme şi planificăm acţiuni prin care aducem problemele pe agenda autorităţilor publice de nivelul respectiv. Din vasta mea experiența am însușit foarte bine un lucru, pe care doresc să-l transmit și altora: organizarea comunitară îi ajută pe oameni să înveţe cum să se implice în viaţa comunităţii, cum să comunice cu autorităţile, cum să monitorizeze promisiunile date de politicieni şi să obţină soluţionarea problemelor locale. Îmi place să lucrez cu oamenii activi, cu cei care nu sunt indiferenţi faţă de viaţa comunităţii lor, se implică şi doresc să schimbe lucrurile spre bine. Bunăoară, în cadrul alegerilor locale curente am organizat în diferite localități campania „Cântărește-ți votul”, în cadrul căreia am adresat candidaților la funcția de primar întrebări referitor la soluționarea unor probleme identificate de cetățeni, răspunsurile le-am publicat într-un pliant pentru a informa comunitatea referitor la promisiunile concurenților electorali și a-i îndemna pe cetățeni să-și cântărească votul. Acum, după alegeri, am mers la primarii nou-aleși, i-am felicitat cu ocazia primirii încrederii cetăţenilor, dar și i-am anunțat că vom monitoriza respectarea promisiunilor date în perioada electorală. Ba mai mult, chiar dacă de la alegerea în funcții a noilor primari a trecut puțin timp, avem deja primele rezultate palpabile în ceea ce privește conlucrarea cu APL.

− Fără îndoială, pe parcursul acestor ani ați înregistrat mai multe succese, dar aș vrea să ne spuneți care din realizări le considerați cele mai importante și de ce?
− În activitatea noastră orice succes, orice izbândă merită atenție, fiindcă problemele cu care se confruntă comunitățile nu pot fi divizate în importante și mai puțin importante. Orice problemă, cât de mică, poate fi decisivă pentru cineva și acest lucru trebuie luat în considerație. Ceea ce pentru unii ar părea un lucru mărunt și puțin important, pentru cineva ar putea avea o însemnătate foarte mare. În acest context, mă bucur foarte mult de succesele grupurilor, ONG-urilor şi comunităţilor cu care, pe parcursul anilor, am comunicat în diferite iniţiative, proiecte, programe. Mă bucur când activităţile continuă şi după finalizarea proiectelor, când cetăţenii vin la primărie să discute despre problemele lor, când primarii consultă cetăţenii în luarea unor decizii, când datorită acestei conlucrări se soluţionează problemele locale.

− Care vă sunt planurile de viitor?
− Îmi doresc să am putere și să continui ceea ce fac de mulți ani și ceea ce fac cu mare plăcere. Pentru anii care vin îmi doresc mie, dar și colegilor mei cât mai multe idei, contacte, cunoştinţe, proiecte noi. Orice proiect realizat, orice om mulțumit de activitatea noastră înseamnă cea mai înaltă și cea mai obiectivă apreciere a ceea ce facem.

− Și ultima întrebare: în opinia Dvs., cât de importantă este colaborarea ONG-urilor cu mass-media?
− Răspunsul nu poate fi altul decât afirmativ. Este foarte important ca glasul societăţii civile, al cetăţenilor, al reprezentanților administrației publice locale să fie auzit. Anume prin intermediul mass-media ONG-urile şi liderii comunitari îşi pot promova activitatea, îşi pot face auzită vocea, iar istoriile lor de succes trebuie diseminate pentru a servi drept modele pentru alţi cetăţeni, comunităţi, localităţi…

− Vă mulțumesc pentru interviu.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentPrietenii teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca sunt așteptați astăzi, 8 decembrie, la ziua sa de naștere
Articolul următor(VIDEO) Atenție sporită la copii. Medicii din trei raioane au fost instruiți despre urgența pediatrică la Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.