„Ai zece minute să te gîndești, altfel, pozele ajung la familia ta”. Schema de șantaj, pusă pe roate de mai mulți pușcăriași, inclusiv de la penitenciarul nr.6 din Soroca

0
249
  Făceau cunoștință cu femei pe internet, le jurau dragoste, apoi le șantajau, estorcând de la ele 10 mii de euro. Polițiștii și procurorii au dat peste cap o schemă gestionată din mai multe pușcării din țară. Până la moment se cunoaște despre 18 astfel de episoade, scrie echipa.md

  Schema a fost demascată de poliție încă la sfârșitul lunii august, 2022, când trei pușcăriași din penitenciarele Rezina și Lipcani au fost recunoscuți drept bănuiți în cauza penală. Suplimentar, recent, au fost constatate alte 18 cazuri, în care sunt vizate persoane cu vârste de la 18 la 60 de ani. Bănuiții acționau după aceeași schemă. Își creau conturi false pe rețelele sociale, făceau cunoștință cu femei, obțineau fotografiile lor intime, după care le șantajau. Oameni legii au pus la dispoziția presei o convorbire dintre victime și suspecți.

Sumele estorcate de indivizi variau între 1.500 și 10.000 de euro, iar aceste scheme erau coordonate de lideri care-și ispășesc pedepsele în penitenciarele nr.2 ”Lipcani”, nr. 6 „Soroca” și nr. 11 „Bălți”, având drept complici mai multe persoane domiciliate în diferite raioane ale țării. Complicii aveau obligațiunea de a livra cumva telefoane mobile cu acces la internet în penitenciare, și tot ei extrăgeau banii din conturile pe care erau trimiși de victime.

Sumele obținute erau depuse pe conturile făptuitorilor, care gestionau în continuare banii prin intermediul aplicațiilor web banking.

În urma unor percheziții efectuate în celulele deținuților, au fost depistate telefoane mobile și cartele SIM, înscrisuri de ciornă și date cu privire la conturi bancare, multiple suporturi electronice, carduri bancare, bonuri fiscale și alte mijloace materiale. Dacă se va demonstra vinovăția bănuiților, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 10 ani, cu amendă de 117 500 de lei.

 

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentStarea de Urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile
Articolul următorULTIMA ORĂ! Trecerea frontierei de stat Leușeni-Albița urmează să se facă pe principiul de „oprire unică”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.