…În fiecare joi, Zsuzsa, gospodina cea bună la suflet (Angela Ciobanu) adună la o masă ticluită cu rost un stol de babete și moșneguți cheflii, fiecare cu propriile hachițe și tabieturi. Cântă, beau, se răsfață, iubesc cu disperare viața, chiar dacă pe lume sunt ”mese multe și oameni puțini” .
Agapa lor festivă e piedestalul pe care își aburcă aducerile aminte, spaima de singurătate, setea de a fi împreună. Veaceslav Sambriș aplică în scena Teatrului Național reţeta perfectă pentru comedie: răsturnări de situaţii, apariţii surprinzătoare, replici picante, o panoplie de caractere şi temperamente… Ah da, mai e Televizorul, personaj enigmatic, singurul prieten de viață al compatrioților noștri de-o anumită etate, cel mai devotat , chiar mai mult decât rudă de sânge…
Un spectacol efervescent și relaxant pică bine la început de an și de deceniu, să ne prindem și noi lăturași la sărbătoarea celor fără de vârstă ; dacă nu știi încotro mergi, amintește-ți de unde vii…
Subiectul central este frustrarea vieţii de cuplu. Totul începe în salonul familiei Vallon, unde soseşte cuplul Reille, al căror băiat l-a lovit cu un băț peste față pe Bruno Vallon, lăsându-l fără doi dinți. Începutul conversaţiei dintre părinţi este diplomatic, civilizat, în încercarea de a păstra bunele maniere și respectul reciproc. Treptat însă totul degenerează într-o confruntare agresivă în urma căreia ies la suprafaţă toate nemulţumirile vieţii de cuplu.
„Adolf Hitler conduce Germania între 1933 – 1945. Un șir de factori, evenimente și idei îi creează personalitatea, transformându-se în figura care a declanşat al Doilea Război Mondial și a înfăptuit exterminarea etniilor în masă. În ultimele zile de război, retras în buncărul personal, își joacă actul final în totală intimitate. Obsedat încă de „complexul oedipian”, care i-a întunecat copilăria, poartă un dialog cu mama lui, unica fiinţă care a avut încredere în steaua lui și care îl alinta Adi. Fără nici o remușcare sau căință, nu realizează dezastrul pe care îl trăiește, nu-l sperie apropierea înfrângerii Germaniei sau apropierea propriului sfârşit, ci continuă să fie fascinat de propriul destin.”
Premiul Special al Juriului, Festivalul International de Animatie, editia a XV (Galati 2006).
Premiul “Cel mai bun spectacol pentru copii” Festivalul National de Teatrul, editia a III (Chisinau 2006).
O frageda copila
Imi pare viata mea
Desi nu mai sint tinar
Precum era cindva.
Desi amurgul vine,
Sint totusi fericit.
De roua e planeta,
Pe care am trait.
Planeta mea de dor si roua
Ramii si-alina-mi inima!
Tu-mi esti iubirea de pe urma
Si prima dragoste a mea!
Grigore Vieru, 2005
Poetul National Grigore Vieru vine cu un spectacol de zile mari, in care copilaria, tineretea si batrinetea nu sunt trei etape ale Omului ci o continuitate armonioasa a unei vieti umane ce tinde spre desavirsire.
Versul dulce, muzica induiosatoare, imaginile viu colorate, grafica simbolica, plastica miscarilor si diversitatea formelor de expresie vin sa completeze o viata umana la fel precum intreaga Galaxie a contribuit la crearea si nasterea Omului.
Moldovan Youth Orchestra te invită cu drag la concertul inedit Țară Mică-Cântec Mare: Muzica Anilor `60-80 ce va avea loc pe 12 februarie cu începere de la 18.00 la Palatul Național.
Evenimentul presupune un produs muzical 100 % made in Moldova cu un repertoriu de concert inspirat din anii `60-80, o perioadă de aur ce s-a remarcat prin apariția unor compozitori, soliști, textieri ce au creat melodii unice ca originalitate și expresie artistică.
Concertul vrea să readucă publicului melodii uitate, dar de o mare valoare ce au fost descoperite în colecțiile de Vinyl ale melomanilor din Chișinău. Spectacolul reprezintă culminația turnelui realizat în cinci orașe din țară: Drochia, Edineț, Bălți Drochia și Comrat.
Pe scena principală a țării vor prinde viață din nou melodii necunoscute semnate de Iurie Sadovnic, Anatol Dumitraș, Anatol Neamțu, Valentin Dînga, Ștefan Petrache, Petre Teodorovici, Olga Sorochina, Nina Crulicovschi. În acelaști timp vom da o nouă culoare șlagărelor îndrăgite de public din repertoriul formațiilor și artișitlor ”Noroc”, ”Orizont”, ”Tinerețe”, Șiko Aranov și ansamblul de jazz ”Bucuria”, Ștefan Petrache, Mihai Dolgan, Anatol Chiriac.
Ideea concertului a fost inspirată de către Vitalie Corniciuc, un iubitor si un cunoscator al muzicii acelei perioade și care a participat activ la creionarea repertoriului împreună cu Andriano Marian.
”Nu am crezut niciodată că voi găsi atâta muzică bună și un sentiment puternic de mândrie la noi acasă după un timp în care aplecam urechea în alte părți. Este extraordinară dorința, motivația, ambiția și originalitatea eroilor muzicali ai acele perioade, și asta într-o perioadă fără Youtube și Twitter. Vom da tot ce avem mai bun ca să realizăm un spectacol ce ne va rămâne mult timp în inimi”, a declarat Andriano Marian, dirijorul și producătorul concertului.