Acultați ce spun copiii:  Noi ne spălăm, ca să dăm săpun în ochi la microbi

0
42

  Răspunsurile de mai jos sunt extrase din cartea “Experimentul Zaica” de Daniela Alexandrescu, Irina Nicolau și Ciprian Voicila, Editura Meridiane… Dorel Zaica este un pictor, profesor de desen la Liceul “Nicolae Tonitza”, București. El a inventat fel de fel de întrebări pentru a stimula creativitatea copiilor, încercând să-i scape de formalismele tipice gândirii adulților. Asta-i și partea frumoasă la copii, că la întrebarea “Mamifer mare și gri?” nu răspund ca adulții, automat, “Elefant!”… Trebuie subliniat faptul că multe din întrebări au fost puse în perioada comunismului (respectivii au acum circa 30 de ani), așa că dacă sunteți născuți după anul 1975, probabil că nu veți gusta acele răspunsuri, pentru că dacă nu ați trăit perioada respectivă în mod conștient, este imposibil să o conceptualizați!

  

*Ce este aceea o familie?

− Un neam strâns la un loc și care zice unul la altul neamule și care stau în aceeași curte se numește familie. (6 ani) Familia este că dacă pleacă tata în altă țară și mama pleacă la servici noi ne ducem la altă familie și ne este frică acasă. (6 ani)

 

*Ce înseamnă să fii nemuritor?

− Nemuritor e când sunt doi bandiți trage cu pistolul, unul moare și celălalt rămâne în picioare nemuritor. (7 ani)

 

*La ce folosește steagul?

− Steagul folosește că atunci când veneau turcii peste noi, ei nu știau peste ce țară veneau și atunci noi le arătam steagul și după aia ei știau. (7 ani)

 

*De ce ne spălam cu săpun?

− Noi ne spălăm, ca să dăm săpun în ochi la microbi. (5 ani)

 

*Ce sunt lacrimile?

− Lacrimile sunt făcute din mare, de-aia sunt ele sărate. (7 ani) Lacrimile sunt când creierul dă un moment de gândire, el transpiră și transpirația iese prin ochi. (11 ani)

 

*Ce este partidul?

− Partidul este niște oameni care îl ajută pe tovarășul Nicolae Ceaușescu să se ducă în alte țări. (8 ani)

 

*Ce este injecția?

− Lichidul la injecție e otrăvicios, ca să-i omoare pe microbi. (6 ani) Îi bagă injecția la popou și la om și la microb și pe el îl omoară, că e mai mic. (7 ani)

 

*Ce este acela un minister?

− Minister înseamnă ca să te duci acolo să te răzbuni. (9 ani) Minister este o încăpere mare unde se adună toți miniștrii ca să facă ședințe pentru a îmbunătăți cartierul lor. (9 ani) Minister înseamnă când scrie ceva și se duce la alt om și omul așa îl trimite la alt om. (8 ani)

 

*Ce este ministrul?

− Ministru e un om care stă pe scaun și le spune la alții să facă cerere. (7 ani) Ministru e un om care a învățat zece clase și s-a dus la serviciul de miniștri. (8 ani)

 

*Câți ani ține copilăria?

− Copiii trăiesc 35 de ani, oamenii tineri 25 și bătrânii în 5 ani mor. (8 ani) Copilăria ține cel mai mult, că dorești tu tot timpul să te faci mare. (9 ani) Copilăria ține 5 ani și după aia vine școala. (6 ani) Copilăria ține 20 de ani și după aia începe să îmbătrânească copiii și bătrânețea este până la 88 de ani, după 88 de ani vine 89 și trebuie să mori. (7 ani)

 

*Ce este luxul?

− Dacă vezi o femeie luxoasă, înseamnă că era lustruită. (7 ani) Lux înseamnă când cumperi un scaun și cumperi și un fotoliu, și poate vrei să cumperi și un studio. (7 ani)

 

*Ce sunt țăranii?

− Țăranii sunt oameni săraci, care nu au ce să mănânce și vorbesc pe altă limbă, pe țărănește. (8 ani) Țăranii sunt aceia care se ocupă și cu agricultura. (8 ani) Țăranii sunt oameni care le-a dat Cuza Pământ în al Doilea Război Mondial, ei mai vroiau Pământ, că s-a fărâmițat la bombe. (10 ani) Țăranii sunt oamenii de la țară care n-au iaurt și noi când mergem la țară, le ducem iaurt, cașcaval și brânză. (7 ani) Țărani înseamnă un om care vrea să facă buletin în București. (8 ani)

 

*Ce este talentul?

− Talentul este o mândrie a creierului. (12 ani)

 

*Ce sunt vecinii?

− Vecinii sunt niște oameni care stau la un loc și când nu au mălai, ei se împrumută. (7 ani) Vecinii sunt niște oameni care tatăl meu și mama mea se împrietenează, ca să-i dea o sută de lei. (8 ani)

 

*Ce este acela un serviciu?

− Servici e un om care stă și semnează condica sau stă ca să bea o cafea. (7 ani)

 

*Ce este inima?

− Inima e o carne care stă pe sufletul oamenilor, ca să trăiască oamenii cu suflet. (7 ani)

 

*Ce este igiena?

− Igiena este când vin neamurile și vede ce curat e în casă. (7 ani) Igiena înseamnă un tovarăș curat. (9 ani)

 

*Ce este ceața?

− Ceața este un abur care vine din cer, că acolo este prea mult și nu mai poate. (7 ani) Ceața e o lumină îndesată, prin care omul nu poate vedea. (9 ani) Ceața e un întuneric luminos. (5 ani) Ceața e când îngheață vântul. (7 ani) Ceața e un cer care vine pe Pământ. (7 ani)

 

*Ce este râia?

− Râia este un animal mic, care se ține după noi. (8 ani)

 

 

Articolul precedentVIDEO: Cele mai apreciate fotografii din concursul Mini Miss și Mister Soroca
Articolul următorAmintiri din copilărie… cu Petre Popa
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.