Serghei CRUDU: „Echipa U-16 este una de excepție. Acești băieți bravi au un frumos viitor în față”

0
113

Începutul anului baschetbalistic 2019 este unul foarte bun pentru sportivii soroceni. După ce echipa de seniori, participantă în competiția din cel de-al doilea eșalon al baschetului moldovenesc și-a adjudecat medaliile de aur, învingând în meciul final formația din Sângerei, un alt succes de răsunet „a zguduit” viața sportivă monotonă din orașul de pe malul Nistrului: echipa U-16 a câștigat medalia de bronz în campionatul Republicii Moldova. De altfel, aceste două performanțe de excepție au un numitor comun și acesta este Serghei Crudu, interlocutorul meu de astăzi.

— Domnule Serghei Crudu, chiar dacă municipiul Soroca poate fi considerat drept unul din centrele importante de baschet, cel puțin în nordul Republicii Moldova, aceste medalii de bronz, cucerite de tinerii Dvs. discipoli au un preț aparte, or ați avut parte de consurenți cu nume grele…
— Orice succes este important, orice victorie cântărește foarte greu și aceste medalii de bronz înseamnă foarte mult și pentru acești bravi băieți, și pentru mine, ca antrenor, și pentru orașul și raionul Soroca ca teritoriu unde acest gen de sport este foarte popular, inclusiv printre tineri. Pe de altă parte, echipa U-16 este una de excepție și acest rezultat remarcabil este rodul muncii noastre, a băieților și a antrenorului. Adică, nu a fost o victorie primită drept „cadou”, ci o răsplată a muncii depuse pe parcursul anilor.

— A fost o competițe de durată, care a necesitat multă stabilitate și mult efort. Cum ați reușit să aduceți echipa la turații maxime exact când a fost nevoie de aceasta?
— Sunt un antrenor cu experiență și nu mi-a fost greu să aduc echipă la condiții optime la momentul oportun. Cu toate acestea, și pentru mine aceste medlii de bronz au fost oarecum o surpriză. Nu că aş avea dubii în ceea ce privește componenții echipei noastre, pur și simplu foarte puternici au fost adversarii. Or, în etapa finală au acces cele mai bune șase echipe, la startul competiției aliniindu-se nu mai puțin de 16 echipe. A fost nevoie nu doar de măiestrie, dar și de noroc uneori, pentru ca să facem față situației.

 Apropo, care au fost cele șase echipe din finală și de care v-ați temut cel mai tare?
— În astfel de cazuri tradițional se zice că nu există adversari de care nu ar trebui să te temi și invers, nu este cazul să te temi de cineva, fiindcă orice adversar este de bătut… În acest campionat, la etapa finală, toate competitoarele au avut șanse să ocupe un loc pe podium. De atfel, la această etapă echipa noastră a obținut trei victorii (+22 de puncte în partida cu echipa, +17 puncte în meciul cu formația din Ocnița și +14 puncte în confruntarea cu bălțenii, în fața cărora am pierdut în preliminarii) și am suferit două înfrângeri (-25 puncte în partida cu echipa „Admiral” din Chișinău și -5 puncte în meciul cu formația „Speranța”, la fel din capitală, gazda turneului final. Până la urmă, medaliile de aur au fost câștigate de echipa ”Admiral”, locul secund revenind „Speranței”. Locul IV a fost ocupat de campioana din anul trecut, echipa din Bălți, pe locul V s-au situat tiraspolenii, iar ultimul loc, VI, a revenit baschetbaliștilor din Ocnița.

— Baschetul este un sport de echipă și ar fi incorect să vă întreb cine a fost cel mai bun în teren…
— Da, este un sport de echipă, dar această echipă are și niște lideri. În echipa noastră aceștia sunt cei cinci baschetbaliști care formează echipa de start — Kiril Mațenco, Vsevolod Stahurschii, Nikita Prudnicov, Vlad Ghițina și Nikita Jidcov. Și ceilalți componenți — Anatolie Iurceac, Igor Zabolotnâi, Nicolae Furdui, Maxim Pasincovschi și Daniil Fedosov și-au adus aportul incontestabil la această performanță. Bravo lor!

— Apropo, cine dintre soroceni au fost desemnați printre cei mai buni jucători ai campionatului?
— Cei mai buni jucători din echipa noastră au fost invitați în selecționata Republicii Moldova U-16, care se pregătește de campionatul continental, care va avea loc în Albania. Aceștia sunt Kiril Mațenco, Nikita Jidcov și Vsevolod Stahurschi.

— Putem afirma că acești tineri baschetbaliști au un viitor luminos?
— Ce vă pot spune cu siguranță e că acești copii sunt foarte talentați și că pot avea un viitor frumos. Cum se va întâmpla în realitate urmează să vedem. Un lucru vă pot spune cu certitudine — cel puțin jumătate din această frumoasă și talentată echipă își va găsi locul în echipa de seniori „Soroca Baschet”.

— Și ultima întrebare: în afară de sportivi, datorită cui a fost posibil acest succes?
— Și pe această cale vreau să mulțumesc administrației Școlii sportive din Soroca și, îndeosebi, Consiliului raional Soroca, care ne-a ajutat și ne-a sprijinit mereu.

— Vă mulțumesc pentru interviu.

 • Componența echipei Școlii sportive din municipiul Soroca, câștigătoare a medaliilor de bronz în campionatului Republicii Moldova la baschet: 
  MAȚENCO Kiril

  STAHURSCHI Vsevolod
  PRUDNICOV Nicolae
  GHEȚINA Vlad
  JIDCOV Nikita
  IURCEAC Anatolie
  ZABOLOTNÂI Igor
  FURDUI constantin
  PASINCOVSCHI Maxim
  FEDOSOV Daniil

Roman Diaconov, suporter:Acest succes este nu doar al domnului Serghei Crudu și al discipolilor domniei sale, dar al familiei Crudu, în general. Nu știu dacă mai există astfel de cazuri prin alte părți, dar la Soroca toată lumea știe că un mare merit în toate succesele domnului Crudu îi aparține doamnei Parascovia, care pe bună dreptate poate fi considerată mama baschetbaliștilor soroceni. Cu siguranță, doamna Parascovia merită să primească medalii și diplome alături de sportivi”.

Pavel Paraschiv, suporter: „Era și de așteptat ca echipele antrenate de domnul Serghei Crudu să obțină astfel de succese. Or, dacă și în alte domenii de activitate, nu doar sportive, am avea câte un Serghei Crudu, treburile ar merge mult mai bine. Domnia sa a demonstrat, în repetate rânduri, că munca zi de zi este răsplătită, că seriozitatea și perseverența dau rezultate, că acel care muncește poate avea pretenții ca munca lui să fie apreciată. Și când munca și aprecierea merg mână de mână, este foarte bine și foarte frumos”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.