Cei care vor da foc la deşeurile menajere riscă o amendă de 9.000 lei

0
260

Inpsecţia pentru Protecţia Mediului Soroca atenționează populația despre interzicerea arderii resturilor vegetale. Reprezentanți ai autorităților publice locale împreună cu serviciile specializate ale Ministerului de Interne și colaboratorii Inspectoratului pentru Protecția Mediului vor efectua controale pentru a nu admite incendieri şi vor aplica sancţionări în caz de nerespectare.

„Persoanele care vor arde frunze, altă vegetaţie uscată și deșeuri menajere vor achita amendă conform Codului Contravenţional art. 154. Potrivit legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1.200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 6.000 până la 9.000 de lei”, indică surse de la Inpsecţia pentru Protecţia Mediului Soroca (IPM).

Inspectorii de mediu atenționează că în urma arderii frunzelor, miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale în stratul de aer de la suprafaţa solului se elimină substanțe toxice precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele — cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului. De asemenea, pătrunzând în apele de la suprafață substanțele nocive afectează și întreg mediului înconjurător.

„Arderea vegetaţiei uscate provoacă şi efecte negative asupra solului, distrugând microfauna folositoare de la suprafaţă. Un alt efect negativ cauzat de aceste arderi îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, prin crăpături pierzându-se şi apa din adâncime”, susţine IPM.

Aprinderea vegetaţiei este un pericol real de incendii de proporţii, mai ales în condiţiile de secetă hidrologică, anunţată în ţară la începutul lunii martie şi care a fost extinsă până la 10 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.