Rinichi sănătoși pentru toți și pretutindeni

0
67

Marcată în fiecare an în a doua joi a lunii martie, Ziua Mondială a  Rinichilor este campania globală care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a  importanței rinichilor pentru sănătatea noastră și reduce impactul bolilor renale și a problemelor asociate la nivel mondial.

Boala renală este o boală netransmisibilă și afectează în prezent aproximativ 850 milioane de oameni în întreaga lume. În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidența prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2018 – 189, 2 cazuri la 10 mii locuitori, 2017 – 199, 4 cazuri la 10 mii locuitori. Boala renală cronică este o cauză majoră a cheltuielilor de sănătate catastrofală. Costurile pentru dializă și transplant consumă 2-3% din bugetul anual de asistență medicală în țările cu venituri mari. În țările cu venituri mici și cu venituri medii, majoritatea persoanelor cu insuficiență renală au acces limitat la dializa de salvare a vieții și transplantul de rinichi. În mod crucial, boala renală poate fi  prevenită și progresia către boala renală în stadiu final poate fi întârziată cu accesul adecvat la diagnosticul de bază și la tratamentul precoce.  Ziua Mondială a Rinichilor invită toată lumea să pledeze pentru măsuri concrete în fiecare  țară pentru promovarea și avansarea prevenirii bolilor renale.

   PRINCIPALELE  MĂSURI DE  PREVENIRE CARE S-AU DOVEDIT  A  FI DE SUCCES ÎN PROTEJAREA RINICHILOR:  mențineți tensiunea arterială sub valoare de 130/80 mmHg, hipertensiunea arterială  accelerează leziuni renale; fiți activi – astfel veți  reduce presiunea sanguină și, prin urmare, reduce riscul de boli de rinichi; nu fumați – fumatul încetinește fluxul de sânge la rinichi, astfel este în scădere capacitatea lor de a funcționa în mod corespunzător; alimentați-vă sănătos și mențineți greutatea sub control. Astfel veți preveni diabetul zaharat, bolile de inimă și alte afecțiuni asociate bolilor de rinichi; cunoașteți funcția renală – dacă cineva din familie a suferit de boli de rinichi, dacă aveți diabet zaharat, este important pentru a verifica funcția  rinichilor dvs.

Maria Cernopîscaia, medic la CSP Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.