Cazurile de infecții virale acute sunt în creștere în raionul Soroca

0
889
Foto: pixabay.com

Cazurile de infecții virale acute sunt în creștere în raionul Soroca. De la începutul lunii februarie, numărul acestora s-a dublat față de luna precedentă. Totodată în raionul Soroca au fost înregistrate câteva cazuri de gripă. Medicii recomandă cetățenilor să țină cont de regulile elementare de profilaxie, iar la primele simptome să se adreseze după ajutor medical.

Gripa

“Principalele cazuri de îmbolnăvire în acest sezon sunt: gripa, infecțiile respiratorii virale acute și infecțiile respiratorii virale severe. Nivelul morbidității predomină și reprezintă cca 65% din numărul total de infecții înregistrate”, menționează Nicolae Gorcinschi, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică Soroca.

Potrivi sursei, începând cu luna ianuarie, în raionul Soroca au fost înregistrate patru cazuri de gripă. Situați s-a agravat ușor la începutul lunii februarie, când au apărut opt cazuri noi de gripă.

Printre persoanele bolnave sunt șase copii și șase maturi. Dintre acestea confirmate sunt cinci cazuri: A H1N1 – 3 cazuri, A H3 N2 – 2 cazuri.

Din punct de vedere geografic, patru cazuri de gripă sunt înregistrate în localitățile rurale – 4 cazuri, în municipiul Soroca – 8 cazuri.

În total, în republică sunt 1460 de cazuri de gripă, dintre care 1030 în Chișinău și 117 în Bălți. Copiii în vârstă de până la 14 ani se îmbolnăvesc cel mai des (66%), cei cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani  sunt pe locul doi (17%) și un pic mai rar se îmbolnăvesc de gripă persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-64 ani (14%)

Infecțiile virale acute

În același timp, numărul infecțiilor virale acute s-a dublat începând cu luna februarie, mai informează domnul Gorcinschi. Astfel, în perioada 3-9 februarie au fost înregistrate – 123 cazuri sau dublu față de săptămâna precedentă 27 ianuarie – 2 februarie, când s-au înregistrat 91 cazuri. Numărul virozelor continue să crească, astfel încât între 17 și 23 februarie au apărut 219 cazuri noi.

În total, în raionul Soroca, au fost înregistrate până în prezent 1420 cazuri din luna septembrie, când începe sezonul gripal.

Imunizarea

În luna noiembrie Centrul de Sănătate Publică Soroca a primit 3200  doze de vaccin antigripal, două dintre cele trei tranșe, de la Agenția Națională de Sănătate Publică. Vaccinul a fost repartizat la Centrele de Sănătate din municipiu și raion. Toate vaccinurile au fost administrate de persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire: copiii, bătrânii cu boli cronice, lucrătorii medicali etc.

Ultima tranșă de vaccin antigripal nu a fost oferită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.