VIDEO: Mai multă armonie-mai puțină violență, un nou proiect a demarat la Soroca

0
355

La Soroca s-a dat start unui nou proiect, menit să sporească importanța paternității, să promoveze implicarea bărbaților în procesul de educație și îngrijire a copiilor și a repartizării egale a responsabilităților în familie de către bărbați și femei. Proiectul este adresat instituțiilor de educație timpurie și părinților.  

O familie fericită, echilibrată emoțional, în care domină armonia și buna înțelegere inclusiv în grijile pentru copii și cele casnice, este o familie în care și copii cresc fericiți, iar în final are de câștigat întreaga societate, sunt convinși implementatoarele proiectului, reprezentantele Asociației Obștești Centrul de Asistență Socială “Casa Speranțelor”din Soroca, care au lansat un proiect ce vine să contribuie la schimbarea viziunii asupra egalității de gen în societate, pornind din familie și de la grădiniță.

Ne propunem o abordare complexă ce vizează implementarea acțiunilor axate pe realizarea obiectivelor și activităților incluse în Strategia de Comunicare pentru Schimbarea Socială și de Comportament: Primii pași necesari pentru a preveni violența bazată pe gen în Republica Moldova, a menționat Ala Taran, asistentă de proiect.

În cadrul proiectului vor fi informați și sensibilizați 50 de reprezentanți ai instituțiilor educaționale din 35 de localități ale raionului Soroca despre aplicarea în practică a metodelor de Comunicare pentru Schimbarea Socială și Comportamentală, în vederea promovării unei noi scheme pentru rolul de gen; Alți 150 de reprezentanți ai structurilor comunitare  și membri ai familiilor tinere, atât femei, cât și bărbați,  din cinci localități ale raionului vor fi abilitați în vederea promovării participării active a ambilor părinți la educația copiilor și repartizarea egală a responsabilităților familiare; Totodată, va fi creat un mecanism durabil de sprijin cu implicarea pe termen lung a autorităților publice locale, a instituțiilor de profil, a prestatorilor de servicii și comunității pentru a asigura o comunicare  asertivă și o distribuire echitabilă a sarcinilor între parteneri, a preveni violența bazată pe gen în Republica Moldova.

Am contractat în acest proiect experți de o calitate înaltă, care vor oferi informații și sprijin importante pentru participanții la activitățile pe care ni le propunem în proiect. Este vorba despre Mihai Nani și Ina Crasnojon, de la Academia Părinților de Invidiat, a menționat Valentina Onica, președinta AO “Casa Speranțelor”.

La conferința de lansare, prima activitate din cadrul proiectului, au participat conducătoarele grădinițelor din raionul Soroca, precum, vicepreședinta Ala Bordian și șefa Direcția Învățământ Soroca, Angela Mușenco, care au salutat inițiativa de a implementa un asemenea proiect, menționând că dacă toți actorii decisivi (familia, grădinița, autoritățile) vor contribui, schimbarea de percepție a egalității de gen în societatea noastră se va schimba spre bine.

Pentru realizarea obiectivelor propuse, în cadrul proiectului vor fi desfășurate mai multe activități: Seminar raional, 10 ateliere în cinci sate (Bădiceni, Cosăuți, Schineni, Slobozia Vărăncău, Soroca), crearea colțișoarelor metodice cu genericul “Împreună pentru o familie sănătoasă”, organizarea Săptămânii Tatălui în cele cinci localități, crearea Comitetelor Locale ale Schimbării, conectarea la Platforma on-line de educație www.edu-api.md, . Proiectul implementat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK durează până la 31 decembrie și se va încheia cu o conferință de totalizare, în care vor fi prezentate succesele, provocările sau provocările întâmpinate pe parcursul implementării.

*-*-*

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.