Municipiul Soroca este pe harta locațiilor de iernare a ciufilor de pădure

0
148

În această iarnă ca urmare a informațiilor primite din diverse localități din Republica Moldova, în legătură cu prezența pe timp de iarnă a ciufilor de pădure (Asio otus), membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au decis să demareze un program de numărare a acestor păsări în locurile de iernare. După numărare a fost realizată și o hartă, în care desigur că se regăsește și municipiul Soroca, devenit în ultimii ani un punct de atracție pentru ciufii de pădure.

„Noi ca autori ai hărții considerăm că această hartă are potențial de dezvoltare căci cu siguranță mai sunt locații de care încă nu știm sau de care nimeni nu ne-a spus. De aceea cred că e important ca această hartă să fie văzută de cât mai mulți oameni din diverse localități. Recensământul respectiv deja s-a încheiat, căci aceste păsări deja se dispersează, nu mai stau la un loc, încep să-și caute pereche (februarie și martie e perioada nupțială pentru bufnițe). Din acest motiv, vom repeta recensământul iarna viitoare” a declarat pentru „Observatorul de Nord”, Silvia Ursul, membră a Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Harta poate fi accesată aici – sppn.maps.arcgis.com

Ciuful de pădure (Asio otus) este o specie de bufniță care trăiește de obicei în păduri, dar odată cu sosirea iernii multe păsări se mută în zonele mai protejate, ferite de vânt, ale localităților, deoarece condițiile de aici sunt mai prielnice. 

În centrele rurale și urbane ciufii găsesc mai ușor hrană (rozătoare mici), iar temperatura este mai ridicată cu câteva grade decât în păduri. Astfel, pe timp de iarnă ciufii de pădure formează grupuri de diverse mărimi care stau în special pe crengile protectoare ale multor arbori (în special conifere), unde se camuflează foarte bine și dorm pe timpul întregii zile. Aceste locuri de aglomerare se numesc în limbaj de specialitate roost, iar monitorizarea și cartarea acestora este o activitate importantă prin care ornitologii obțin informații despre numărul indivizilor care aparțin acestei specii cu rată de detectabilitate redusă.

Experiența colegilor din alte țări care au efectuat acest gen de recensământ, și observațiile ornitologilor din Republica Moldova, au facilitat conturarea unor caracteristici importante ale locurilor de aglomerare, care pot ajuta voluntarii să găsească mai ușor ciufii de pădure din propriile localități:

  • locurile de aglomerare se află cel mai des în curțile instituțiilor publice (primării, biserici, școli, etc.) – în locuri liniștite, unde deranjul este scăzut, dar se pot găsi și în curțile caselor particulare;
  • ciufii preferă pâlcurile de tuia, sălcii, molizi sau brazi cu vegetație deasă, dar se pot instala și în mesteacăn, pomi fructiferi, sau alte specii de foioase;
  • numărul ciufilor este cel mai ridicat în luna ianuarie.

Acest program de monitorizare este inițiat pentru a obține date științifice în scopul estimării numărului de ciufi de pădure din țară, identificării locurilor de iernare a acestora și urmăririi pe termen lung a schimbărilor efectivelor de iernare a acestei specii.

SURSA: sppn.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.