Sucurile de fructe și legume sunt dăunătoare pentru organism

0
121
Până la 3 ani, copilaşul nu ar trebuie să primească sucuri din comerţ.
Până la 3 ani, copilaşul nu ar trebuie să primească sucuri din comerţ.
   După asaltul de Crăciun, urmează bătălia decisivă de Revelion! Culinar vorbind…Atenție mare la replierea de a doua zi. Oricât de tentante par, evitați sucurile de fructe.Concentrația mare de zahăr va acționa ca o bombă asupra organismului și-așa greu încercat. La fel, stați departe de supele-cremă, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

 

Prin masticaţie se secretă instantaneu, în saliva, enzime care încep digestia glucidelor. Găsim glucide în legume, fructe, cereale şi frunze. Acest detaliu fiziologic ne spune că glucidele nu se exclud de la nicio masă. Şi ne mai spune că masticaţia este vitală. De aceea, nu consumaţi supe-creme de legume ori sucuri de fructe. Ci legume şi fructe ca atare – pe care să le mestecaţi îndelung. Procesul trebuie să decurgă lent. Dacă apar omote, produse de articulaţia dintre mandibula şi maxilar, lucrurile sunt deja grave. Dr. Anca Rusu, medicchirurgie dento-alveolară: “O problemă des întâlnită o reprezintă cracmentele articulare – adică faptul că în articulaţia temporo-mandibulara deschiderea şi închiderea gurii – apar zgomote, cauza cea mai frecventă este că există edentaţii. Pacientul nu are toţi dinţii, automat nu există susţinere dentară şi mai departe în articulaţie, sarcina masticatorie se transmite în articulaţie”.

Aceste situaţii se pot rezolva, însă tratamentul e complicat. Ar fi bine să nu ajungeţi în acest stadiu, aşa că dinţii lipsă trebuie înlocuiţi! Un dinte lipsa nu înseamnă doar o problemă estetică, ci o problemă masticatorie. Când mestecaţi legume tari ori fructe ca atare şi simţiţi vreun disconfort, mergeţi la medic. Masticaţia legumelor şi a fructelor ca atare înseamnă că pancreasul se pregăteşte, în mod corect, să le folosească sub formă de energie. Sunt surse excelente de nutrienţi.

Altfel, până la 3 ani, copilaşul nu ar trebuie să primească sucuri din comerţ. Şi nici sucuri de fructe ori legume făcute acasă. De ce?Dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru: “La ora actuală, sucurile de legume sau de fructe nu fac parte din alimentaţia   copilului, niciun medic nu o să recomande suc de legume sau fructe care se folosea în trecut ca şi paşi de diversificare. Dar la ora actuală e clar, ştiu că sucurile de legume şi fructe nu sunt sănătoase pentru că ele reprezintă o cantitate mare de zahăr care trece prin organism repede, cu repercurisiuni asupra dezvoltării pancreasului, cu risc de diabet la vârsta mică”.

În privinţa legumelor, acestea sunt excelente – tăiate în cuburi masticabile. Dar aceleaşi legume, fie crude, fie fierte, capătă indice glicemic mare, odată ce le pasaţi. Adică o supa-cremă este doar o agresiune pentru pancreas şi nu un aliment sanogen. Indice glicemic mare însemna că pancreasul descarcă rapid insulina.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Rapid înseamnă rău, adică insulina se descarcă repede, vine repede, bagă repede glucoza în celulă, ceea ce duce la creşterea rezistenţei la insulină şi la creşterea ţesutului adipos. Această insulină care tot vine şi pleacă vine şi pleacă creează stări de obosela şi simţi iar nevoia să mănânci dulce”.

Şi aşa apare cercul vicios- adică rezistența la insulină, obezitate şi diabet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.