Recomandările specialiștilor ANSA pentru crescătorii de animale și păsări

0

Pe timp de iarnă, crescătorii de animale și păsări trebuie să întreprindă din timp o serie de acțiuni și lucrări prin care să protejeze starea fiziologică a lor. În acest context, specialiști de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vin cu o serie de recomandări.

Aceștia trebuie să asigure animalele cu spațiul vital indispensabil, să le supravegheze zilnic, să respecte normele tehnologice de exploatare, parametrii de microclimat, ventilația și normele de zooigienă. De asemenea, crescătorii trebuie să asigure consumul necesar de furaje și de apă, să aplice programele de profilaxie a bolilor transmisibile, sau a tehnopatiilor și să asigure conceptul de securitate alimentară și trasabilitate. Pentru a asigura o stare de sănătate normală animalelor și implicit produse animaliere corespunzătoare, se recomandă ca pentru perioada de iarnă proprietarii de animale și păsări să asigure adăpostirea animalelor și păsărilor în spații corespunzătoare speciei și categoriei de vârstă, care să respecte densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea și zooigiena la parametrii normali, realizată prin: remedierea, după caz, la adăposturi a elementelor de construcție exterioare și interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tâmplării, tavane, jgheaburi, burlane, tencuieli, pardoseli);etanșeitatea ușilor și a ferestrelor pentru a se asigura o temperatură optimă și constantă în adăposturi; asigurarea microclimatului optim, a coeficientului de luminozitate, umiditatea să fie cuprinsa între 65-70% și împrospătarea continuă a aerului prin ventilație naturală

De asemenea, specialiștii recomandă asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare atât cantitativ cât şi calitativ, asigurarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare și de furajare, acordarea unei atenții deosebite instalației de adăpare, având în vedere riscul de înghet al acesteia, verificarea stocului de furaje.

tv8.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.