TOMA vine la Soroca

0

Una dintre cele două autospecialele TOMA (utilizate pentru intervenție în timpul protestelor), donate anul trecut de președintele turc Recep Erdogan Republicii Moldova, va ajunge la Soroca. Acestea au fost transmise, astăzi, de la Departamentul trupelor de Carabinieri la Inspectoratul General pentru Servicii de Urgență.

În cadrul unei ceremonii de transmitere a autospecialelor, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Nastase a menționat: “Asistăm la o reconversie a destinației a două autospeciale de tip TOMA, primite datorită sprijinului guvernului Turciei. Acestea trec  de la Departamentului trupelor de Carabinieri la Inspectoratul General pentru Servicii de Urgență, care le va putea utiliza, în primul rând, în vederea lichidării consecințelor unor calamități naturale, unor catastrofe naturale sau al unor accidente ce pun în pericol vieți omenești. Altfel spus, nu împotriva oamenilor, ci pentru oameni”.

Am căutat de fiecare dată, în toată activitatea mea publică, să ofer celor care m-au mandatat cu încrederea lor, semnificații pentru vorbele si faptele mele, iar deciziile au fost subordonate întotdeauna valorilor si principiilor corecte si democratice care trebuie sa ne guverneze comunitatile si intreaga tara.În democrațiile consolidate, cetățenii au dreptul să conteste guvernul și au dreptul să-și exprime pașnic nemulțumirile față de putere, indiferent care ar fi aceasta, cu atât mai mult când puterea, guvernul și institutiile statului, nu mai reprezinta poporul si interesele lui.Republica Moldova a fost pana de curand un stat captiv unui sistem ocult de interese de origine oligarhica si criminala, iar preocuparea celor care pana de curand au exercitat puterea pentru reprimarea in forta a oamenilor nemultumiti ca nu mai traiau intr-o tara libera a fost una constanta, disperata, dictatoriala.Astazi, aceste doua simboluri ale regimului de trista amintire, vor primi o alta destinatie. Vor fi predate IGSU, iar misiunile viitoare ale acestor doua echipamente din dotarea Ministerului Afacerilor Interne vor fi pasnice. Concret, vor fi folosite pentru a ajuta oamenii in situatii de urgenta. Pentru oameni, nu împotriva oamenilor. Colegii au gasit deja cele mai potrivite moduri in care aceste doua autospeciale vor fi folosite, iar acest lucru ma bucura.Semnificatia deciziei de astazi este foarte importanta si vine sa consolideze strategia conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a redimensiona abordarile care au legatura cu ordinea si siguranta publica.In locul tunurilor de apa vom folosi adevarul, transparenta, preventia, dialogul.In locul gazelor lacrimogene vom folosi onestitatea, onoarea, cinstea si constiinta lucrului bine facut in slujba cetatenilor, a nimanui altcuiva.Iar in locul unor asemenea masini de lupta, noi, politistii din Republica Moldova, vom avea in arsenalul nostru de munca cuvantul si asumarea.Cetatenii care respecta legile tarii nu au nici un motiv sa se teama de Politie si de politisti. Asa cum, un guvern care munceste cu onestitate si dedicatie in slujba poporului, asa cum este guvernul pe care il reprezint astazi, nu are nici un motiv sa se teama de popor!Iata de ce, in astfel de circumstante, aceste doua simboluri ale politicii represive si dictatoriale ale fostului regim, vor avea o cu totul alta destinatie.Unul câte unul, capitolele negre din istoria recenta a Republicii Moldova se vor inchide. Unele mai greu, altele ceva mai repede, dar se vor inchide. Nimic din ceea ce a daunat tarii si oamenilor ei nu va mai supravietui schimbarilor care deja se petrec.Vom deschide impreuna etape noi pentru fiecare domeniu de activitate si vom avea grija sa nu ne mai intoarcem niciodata in intunericul din ultimii 10 ani!

Опубликовано Andrei Nastase Вторник, 16 июля 2019 г.

Mihail Harabajiu, șeful Inspectoratului General pentru Servicii de Urgență, vehiculele TOMA vor fi trimise la Căușeni și Soroca și vor fi utilizate în special pe timp de iarnă, la deszăpeziri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.