Totul începe de la sol. Viața pe Terra ar fi fost imposibilă fără sol.

0
52

     În cadrul unui atelier, agricultorii din șase sate ale raionului Soroca, împreună cu dl Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, au discutat despre factorii de degradare a solurilor agricole în Republica Moldova, măsuri de prevenire şi măsuri de sporire a fertilității solurilor.

Profesorul şi cercetătorul Boris Boincean a informat fermierii că prin managementul incorect al solurilor sunt provocate degradările de teren, poluarea apelor, reducerea numărului și diversității polenizatorilor, pierderea capacităţii naturale biologice de combatere a bolilor și dăunătorilor, pierderea varietăţii genetice a plantelor și animalelor. Domnia sa a menţionat că cea mai raţională soluţie în vederea restabilirii efective a fertilităţii solului este necesitatea îmbinării ramurii fitotehniei și zootehniei în cadrul fiecărei gospodării agricole. A vorbit despre asolament ca lege agronomică de bază, despre măsuri de sporire a fertilităţii, în deosebi despre vegetaţie, care este factorul primordial pentru formarea solurilor, despre rolul determinant al fertilizării solului cu gunoi de grajd şi despre multe alte măsuri de sporire a fertilităţii şi prevenire a degradării lui.

      Participanţii la atelier sunt convinși că discuţia a fost un nou semnal pentru toţi fermierii care depun eforturi pentru a transmite generaţiei următoare solurile într-o stare mult mai sănătoasă. Un management raţional al solurilor și culturilor care reduc emanarea gazelor cu efect de seră este cea mai bună modalitate de reducere a încălzirii globale.

      APA ”Teragronord” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul “Diminuarea poluării mediului prin gestionarea corectă a deşeurilor agricole şi menajere” în raionul Soroca.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor in Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regională și AO CASMED. (SURSA:APA „Teragronord”)

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


Articolul precedentSoroca are brad! Cum vi se pare? / VIDEO LIVE
Articolul următorÎn raionul Soroca azi, 4 persoane infectate și o persoană decedată. În total pe republică, infectări – 1709, decese 22
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.