Tema coronavirusului ne va frământa mințile și ne va poziționa pe diferite părți ale baricadei încă multă vreme. Or, chiar dacă toată lumea este de acord cu „ipoteza”, conform căreea virusul este unul nou și necunoscut și că nimeni nu știe ce va fi mai departe, la fel (aproape) toată lumea se dă cu părerea referitor la „perspectivele” mai apropiate și mai îndepărtate, iar experții și „experții” nu se lasă așteptați. Ba dimpotrivă, scenariile și teoriile, începând cu cele fundamentate științific și terminând cu cele conspiraționiste, curg gârlă, făcându-ne pe noi, „beneficiarii” coronavirusului, să nu mai știm pe cine să credem și încotro s-o luăm.
Pentru a nu fi învinuit că bat apa în piuă și că fac din țânțar armăsar, o să vă rog să meditați asupra două păreri diametral opuse, venite de la persoane și instituții din domeniu, dar nu de la diletanți sau persoane rău intenționate…
Astfel, în podida măsurilor de relaxare a resticțiilor adoptate de mai multe țări, inclusiv și țări cu un număr mare de infectați cu coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează că există posibilitatea ca NOUL CORONAVIRUS SĂ NU POATĂ DISPĂREA NICIODATĂ. Optimistă prognoză, nu-i așa? Și, în aceeași măsură „mobilizatoare”, mai cu seamă dacă ținem cont că frica și isteria a pus stăpânire pe mulți dintre noi! Cică, în viitorul apropiat ne așteaptă al doilea val, iar dacă „nu vom fi cuminți” – și al treilea! Despre perspectiva unui al doilea val de infecție cu coronavirus în toată Europa a vorbit și directorul Agenției UE însărcinat să consilieze guvernele privind controlul bolilor. „Întrebarea este când și cât de mare, aceasta este întrebarea din punctul meu de vedere”, a spus dr. Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Pe de altă parte, doctorul francez Didier Raoult, specialist în boli infecțioase și director al Institutului Universitar Medical din Marsilia este de părerea că AL DOILEA VAL NU VA EXISTA și că PANDEMIA SE ÎNCHEIE. Presa internațională scrie că Didier Raoult este un erou pentru mulți francezi, el conducând, cu rezultate foarte bune, lupta împotriva Coronavirusului în Marsilia. Tratamentul folosit de el este la îndemâna oricui și este și foarte ieftin. În Franța s-a dus o luptă susținută împotriva sa, opozanții fiind, cel mai adesea, specialiști care au legături clare cu corporațiile farmaceutice.
Așadar, unul zice că e laie, iar altul zice că-I bălaie, iar nouă, muritorilor de rând, nu ne rămâne decât să alegem una din aceste „teorii”. Eu, dacă nu vă supărați, îi dau credit doctorului Didier Raoult și argumentez de ce: fiindcă el vine din domeniul practic, a luptat cu coronavirusul nemijlocit în focar, cunoaște situația din interior și, cei mai important, nu este „iubit” de corporațiile farmaceutice… La rându-i, Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții birocratizate, înșurubate în fotoliile moi și plătite cu bani grei de contribuabilii din toată lumea se bazează mai mult pe niște date și concepții teoretice care, deseori sunt și irelevante, și periculoase. Vorba ceea, practica bate gramatica!
Dumneavoastră ce ziceți?
Victor Cobăsneanu