„Moldsilva” va efectua dezinsectizarea aeriană a pădurilor

0
90

O suprafaţă de peste 22 de mii de hectare din fondul forestier naţional va fi supusă lucrărilor de combatere aeriană a dăunătorilor defoliatori, planificate până la finele primăverii. În acest an vor fi dezinsectizate pădurile din gestiunea întreprinderilor silvice din Călăraşi, Străşeni şi Hânceşti, transmite moldpres.

Agenţia  „Moldsilva” a anunţat că, potrivit datelor silvo-patologice, în prezent suprafaţa arboretelor afectate de dăunători defoliatori  constituie peste 50 de mii de hectare, dintre care peste 20 mii ha reprezintă focare ce necesită măsuri urgente de protecţie. “Pentru evitarea extinderii focarelor, precum şi în scopul ameliorării stării fitosanitare a arboretelor respective este obligatorie efectuarea în 2019 a lucrărilor de combatere aeriană împotriva dăunătorilor şi bolilor  forestiere pe o suprafaţă de 22186  de hectare din centrul ţării”, au precizat pentru moldpres surse de la Agenţia „Moldsilva”.

Silvicultorii au afirmat că măsurile de protecţie întreprinse vor avea un impact pozitiv și asupra suprafețelor agricole adiacente prin suprimarea focarelor de dăunători care pot afecta terenurile însămânţate. Totodată, entitățile silvice implicate în combaterea aeriană vor urmări mai multe condiții, menite să asigure respectarea cerinţelor legislaţiei ecologice şi sanitare, să organizeze şi să efectueze lucrările respective prin respectarea măsurilor de carantină şi securitate a muncii, să coordoneze strict paza antiincendiară etc.

  „Moldsilva” informează că preparatele folosite în procesul combaterii aeriene nu sunt dăunătoare și periculoase pentru viața omului. În acelaşi timp, proprietarii de prisăci din preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea aeriană sunt atenţionaţi să închidă familiile de albine în zilele respective. De asemenea, este interzisă aflarea animalelor domestice pe teritoriul supus dezinsectizării, fiind recomandat şi populaţiei să evite în această perioadă odihna în pădure sau colectarea ciupercilor. Lucrările de combatere aeriană a unui complex de dăunători care afectează vegetaţia forestieră au fost planificate în urma prognozei și rezultatelor cercetărilor silvo-patologice,  efectuate de către întreprinderile silvice, Centrul monitorizare şi protecţie a pădurilor din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.

(moldpres.md)


Articolul precedentAmenzi de 42 de milioane de lei au primit angajatorii care folosesc munca la negru
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Cocostârcii înfrumusețează casele gospodarilor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.