Deversări tradiționale în Nistru, opiniile ecologiștilor

0
291

Deși deversările apelor menajere și industriale uzate în râul Nistru nu mai sunt o noutate pentru soroceni, totuși amploarea acestora ne dă de gândit.

Pe lângă cei 1000 de m3 de ape reziduale pe care Soroca le varsă zilnic în Nistru, se mai adaugă și apele industriale uzate care ar fi trebuit, la fel, să fie filtrate de stația de epurare a municipiului. Săptămâna trecută, soroceanul Eduard Revenco a postat pe rețelele de socializare o secvență video cu apele Racovățului înălbite de o substanță necunoscută ce se vărsau direct în Nistru. Secvența video a acumulat peste nouă mii de vizualizări, iar colaboratorii Inspectoratului pentru Protecția Mediului s-au autosesizat în aceeași zi.

“Noi am verificat, sursa este de la Fabrica de Brânzeturi din Soroca, ne-a declarat Valentina Rusu, șefa Inspecției pentru Protecția Mediului Soroca. Agentul economic nu poartă răspundere, fiindcă are contract cu “Regia Apă Canal Soroca” pentru prestarea serviciilor de canalizare. Fabrica are separator de grăsimi, după care varsă apele uzate în condiții tehnice prevăzute și plătesc pentru aceasta. Noi am luat investigații ale solului și probe de apă, așa că s-a stabilit că este vorba doar de zer și nu de un oarecare chimicat, el nu face rău nici râului și nici peștilor. Zerul care se varsă în Nistru nu influențează negativ râul, fiindcă oamenii pot și să-l bea”.

Am contactat agentul economic, pentru a ne confirma dacă într-adevăr este vorba de deversările lor, dar deocamdată nu am găsit pe nimeni dintre administratori care să ne comenteze acest fapt. “Dacă apele care se varsă în Nistru sunt mai albe, înseamnă că predomină apele uzate de la fabrica de brânzeturi, ne-a informat Iulian Florea, șef de sector al “Regiei Apă Canal Soroca”. Dar eu știu una, ori curge alb, ori negru, tot în Nistru se duce. Fabrica îmi pare că nu are stație de preepurare, deși trece prin ceva. Ca atare și mai înainte tot așa mergea, dar nu era prea așa de alb. Nu este prima dată și nici ultima, iar de peste 20 de ani canalizarea curge în Nistru cum și curgea. Ne trebuie neapărat o stație de epurare. Noi luăm bani pentru canalizare fiindcă o deservim, curățăm fântânile de canalizare, iar în Nistru curge doar apa, însă noi la stația de pompare filtrăm, inclusiv și manual, apele reziduale de sacoșe, cârpe și alte deșeuri solide”.

Și dacă ecologiștii de stat consideră ca ceva aproape firesc deversarea deșeurilor organice în Nistru, altă opinie o au experții de la Centrul Național de Mediu. “În general, orice poluare nu este bună, nici zerul, chiar dacă poate servi ca hrană pentru ihtiofaună, căci și fecalele servesc ca hrană pentru pești, afirmă sorceanca Iuliana Cantaragiu, expertă la CNM. Așa că și vărsarea zerului în Nistru este o poluare organică și nu poate fi calificat că nu este poluare și nu afectează. În Hotărârea Guvernului Nr. 950 din 25 noiembrie 2013 pentru aprobarea “Regulamentului privind cerinţele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare şi/sau în emisaruri de apă pentru localităţile urbane şi rurale” sunt stabilite normative pentru deversarea apelor uzate cu 41 de parametri fizici și chimici, cu care orice stație de epurare sau deversare care se produce în mediul natural, trebuie să corespundă concentrațiilor maximal admisibile pentru toți parametrii aceștia. Nu în zădar au fost stabiliți acești parametri, în caz contrar ei nu ar exista și, bineînțeles, în acest caz este o poluare. Dacă se vor lua analizele chimice ale acestor ape deversate, bineînțeles că vor depăși o mulțime de parametri chimici care sunt în HG, iar pe lângă zer mai sunt și multe altele”.

Amintim că problema lipsei unei stații de epurare la Soroca a fost rezolvată… doar cu promisiuni.


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: S…oroca
Articolul următorPavel Curoș și-a lansat cartea „Soarta familiei Curoș” în satul natal, Șeptelici (VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.