Filipinele ar putea deveni… „Maharlika”.

0
15

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, şi-a exprimat intenţia de a schimba numele ţării pentru a elimina conotaţia sa colonială, deoarece arhipelagul a fost denumit astfel în 1543 în onoarea viitorului rege al Spaniei Filip al II-lea, transmite EFE, citat de Agerpres.

„Încă nu am un nicio titulatură anume, dar mi-ar plăcea să schimb numele ce vine de la regele Filip al Spaniei”, a explicat duminică noaptea Duterte la o ceremonie desfăşurată în provincia sudică Basilan, deşi în urmă cu câteva săptămâni a sugerat, ca nou nume pentru ţara sa, Maharlika, termen care face referire la trecutul prehispanic al Filipinelor.

Maharlika era termenul malaezian care se referea la primele civilizaţii feudale care au locuit pe insula Luzon, cea mai mare din Filipine, înainte de colonizarea spaniolă, care s-a prelungit mai mult de trei secole, până în 1898. „A trecut mult timp. Sunt multe alte nume. În Mindanao sau Luzon nu a rămas islamul, am fost convertiţi brutal. Au ucis (spaniolii) pe oricine nu a vrut să fie creştin”, a arătat Duterte, potrivit transcrierii discursului său, difuzată luni. Dictatorul filipinez Ferdinand Marcos, decedat, al cărui admirator declarat este Rodrigo Duterte, a încercat de asemenea în timpul lungii sale conduceri să modifice în Maharlika numele actual al ţării.

Conform lui Duterte, numele de Filipine, legat de moştenirea hispanică şi creştină, discriminează comunitatea musulmană din ţară, concentrată în principal pe insula sudică Mindanao. Actuala Constituţie, din 1987, permite schimbarea numelui ţării dacă este de acord Congresul, iar mai apoi decizia în cauză este ratificată printr-un referendum de către majoritatea populaţiei.

(digi24.ro)


Articolul precedent2500 de euro amendă pentru că porți… șlapi
Articolul următorAstăzi a apărut o nouă ediție a ziarului Observatorul de Nord
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.