Un copil se naşte greu, se creşte dificil, anevoios şi-l pierdem într-o clipă, dacă nu ne dăm la timp seama de pericolele ce-l ameninţă. Nu înţelegeţi la ce fac aluzie?! Mă refer la nefastul joc pe calculator „Balena Albastră”, care a provocat sinuciderea a sute de tineri şi tinere în diferite colţuri ale lumii, precum și nou-născutul joc „Momo”, o imitaţie sau o copie a ”Balenei”, a cărui primă victimă a fost înregistrată în Argentina.
Vechiul joc „Balena Albastră” era de provenienţă rusească. Cel puţin aşa susţin cunoscătorii în materie. El solicita participanţilor să se conformeze unui şir întreg de cerinţe (50 la număr), printre care erau și acestea: „Cu ajutorul unei lame taie-ţi pe piele semnul F57. Trezeşte-te la 4:20 dimineaţa şi ascultă muzica trimisă de „balena ta”. Taie-ţi buza, înfige-ţi un ac în deget de cât mai multe ori, fă-ţi rău până simţi durerea. Găseşte o clădire înaltă şi stai pe marginea ei”.
Un om copt la minte, se dumereşte îndată că acestea-s etapele pregătitoare actului suicidului. După ele nu poate urma nimic altceva decât îndemnul şi îmbărbătarea la pasul fatal. Cu alte cuvinte, în cadrul aşa-numitului joc „Balena Albastră” gamerii sau jucătorii nu se jucau, ci făceau pe voie tălpii iadului, îndeplinindu-i poruncile. Când cifra jertfelor jocului a atins proporţii înspăimântătoare, autorităţile diferitor state s-au văzut nevoite să-l interzică. N-a trecut însă mult timp la mijloc şi puterea întunericului a inventat un alt aşa-numit joc. Acesta se numeşte „Momo” şi, conform părerii psihologilor, are ca scop final suicidul. Numărul celor ce cochetează cu Momo sau diavolul creşte văzând cu ochii. Pedagogii, părinţii, psihologii etc. dau alarma: „Ori în compania personajului Balena Albastră, ori în tovărăşia personajului Momo — tot la sinucidere ajungi…”. Aşa că, dragi elevi, fiţi cu ochii în patru şi feriţi-vă de ispita necuratului!