“Până când moartea ne va despărți”, sintagma celebră ce este rostită de oameni în ziua nunții, care ar trebui să fie cea mai fericită, este echivalentă cu 15 ani, în cazul românilor, întrucât atât durează, în medie, o căsnicie, scrie hotnews.ro. Conform unui raport, în țara noastră, în fiecare an, 30.000 de cupluri decid să meargă pe drumuri separate.
Astfel, anual, în România, au loc 120 de divorțuri pe zi, ținând cont de faptul că pe an sunt 250 de zile lucrătoare. Sau 15 divorțuri pe oră sau unul la fiecare patru minute. Statistica arată, de asemenea, că cele mai scurte mariaje ce se termină prin divorț sunt cele din București și din Ilfov, în timp ce la polul opus se situează Vasluiul. Aceeași cercetare arată că anul nouă de căsnicie este cel mai greu pentru români, întrucât atunci intervin cele mai multe divorțuri. Numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi grupe de vârstă, mai arată studiul respectiv.
În plus, în medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă în rândul bărbaţilor şi femeilor din grupa de vârstă 35-39 ani (19,1% dintre divorţuri în cazul femeilor şi 19,8% în cazul bărbaţilor), urmată în cazul femeilor de grupa de vârstă 30-34 ani (18,5% dintre divorţuri) şi de grupa de vârstă 40-44 de ani în cazul bărbaţilor (19,2% dintre divorţuri). Cea mai mare rată a divorţialităţii s-a înregistrat în judeţul Gorj (1,90 divorţuri la 1000 locuitori), în timp ce cea mai mică rată de divorţialitate s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (0,52 divorţuri la 1000 locuitori).
Dacă te-ai întrebat care este durata medie a unei căsnicii terminate prin divorț, în lume, ei bine, află că în Italia mariajele sunt “desfăcute” după 18 ani, în timp ce în Quatar durata este doar de 5,5 ani. Cei mai mulți francezi divorțează după 13 ani, iar americanii după 12,2. La nivel european, în schimb, cele mai mici rate de divorţialitate la nivel european s-au înregistrat în Malta și Slovenia. Cele mai mari rate de divorţialitate s-au înregistrat în Danemarca şi Lituania.