La 29 iulie foștii elevi ai Gimnaziului din Schineni s-au reîntâlnit după 40 de ani de la absolvirea școlii. Deși la chip s-au schimbat mult, în suflet au păstrat aceleași sentimente de gratitudine față de satul natal, profesori și semeni.
“Ce s-a schimbat după patruzeci de ani?”, i-am întrebat în cadrul întâlnirii pe foștii absolvenți. “Gândurile, atitudinea… Au căzut ochelarii roz. Cât despre profesori, ei au rămas neschimbați, la fel ca și atitudinea lor binevoitoare față de noi”, ne răspunde Larisa Tanas, care acum muncește și ea pe tărâmul pedagogic.
O altă fostă elevă a gimnaziului, Marina Pocitari, a remarcat că “într-adevăr, anii petrecuți pe băncile școlii, alături de colegi, sunt de neuitat”. Alții au menționat că, școala și-a schimbat mult aspectul. Au fost efectuate lucrări de reparație, iar o mare parte din mobilierul vechi a fost înlocuit.
Diriginta clasei care atunci număra peste 20 de copii, Lidia Bujor, a avut de adresat doar cuvinte de laude în adresa discipolilor săi. „Ați fost și ați rămas o promoție specială. Am avut parte doar de multă dragoste și căldură din partea voastră”, a menționat ea.
După ani de zile de la ultimul lor sunet, foștii colegi au avut ce-și povesti. De curând revenit din Rusia, Alexandru Cojocaru susține că rădăcinile nu se uită. “Atunci când ești conștient că ai fost un elev bun, nu ai cum să nu-ți faci timp și să te întorci acolo de unde ai pornit, unde ai fost încurajat și apreciat”, zice el.
Într-o atmosferă relaxantă, foștii absolvenți au depănat amintiri și s-au împărtășit cu evenimentele din viața lor. De asemenea, au fost pomeniți colegii care nu mai sunt în viață.
Cuprinsă de emoții, Emilia Pocitari, a afirmat că “anii fug mai repede decât ne dorim noi. Mă bucur că am avut ocazia să ne reîntâlnim”.
La finalul evenimentului, elevii de altădată au promis că vor mai reveni la școală și că nu vor lipsi de la următoarea întâlnire cu absolvenții.
Actualmente la Gimnaziul din Schineni învață 123 de elevi. Potrivit administrației școlii, în ultimii 40 de ani, numărul acestora s-a redus în jumătate.
Ionela Biciuc
Foto: Ionela Biciuc
Articolul rezultă din proiectul „Jurnalismul cetățenesc – curaj și implicare, dorință și responsabilitate”. Acest proiect este implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, cu suportul financiar al Uniunii Europeane. Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.